”Vikthån” mot MP

Maria Abrahamsson, moderat riksdagsman, hamnade lite i blåsvädret när hon efter EU-valet twittrade om miljöpartisterna Romsons och Lövins midjemått:

”Som diabetiker drillad men för oss kvinnor går midjemaxet vid 82 cm, sen förhöjd risk för hjärtat och en del annat.”

En sorts härskarteknik mot kvinnor, måhända, varpå snabbt följer medias härskartekniker om vad man får och inte får säga i offentlig debatt, varefter Maria snart tvingades be om ursäkt och konstatera att det var ett ovärdigt uttalande av en riksdagsman. Gott så.

När det gäller det sakliga innehållet så verkar det, om man får tro diverse kalori-kalkylatorer på nätet, att 20 kg övervikt för en mellan-aktiv kvinna höjer energibehovet med cirka 15% eller 300 kcal/dag. Det ger ett överätande med cirka 100,000 kcal/år eller 100 Big Mac&Co även när hon står still i vikt.

Detta har förstås en miljöpåverkan som en miljöpartist borde se som icke önskvärd, bland annat med tanke på gnället på mat som slängs. Helt oräknat ökad bränsleåtgång för att frakta överviktiga mellan EXTREMT viktiga möten (med ansvar för att driva en politik som ska forma en halv miljard människors framtid …”i Bryssel, Strasbourg och hemmets lugna vrå, ökat tygbehov för att klä dem, ökad belastning på sjukvården etc. Nu får man dessutom anta att en del av överätandet är ekologiskt, vilket drar 30% mer jordbruksareal än vanlig konsumtion. (Å andra sidan kanske vegetariskt, vilket isåfall minskar miljöbelastningen.)

När får vi se miljöpartiet kräva allmän kalorirestriktion/ransonering? Systerpartiet Fi har ju redan i partiprogrammet att ”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.” Maria satte kanske fingret på att även kvinnor borde omfattas.

Full disclosure: Själv är jag man, tränar en del på gym och drar nog betydligt mer kalorier än så.

7 tankar kring ””Vikthån” mot MP

 1. Det här med att gå på gym och även annan träning har jag också funderat en del på. Det är ju, som du antyder, slöseri med energi. När får vi ’träningsförbud’?

  Har också funderat på om det verkligen är ’klimatsmart’ att ta cykeln till jobbet. Det går ju en massa kalorier till det. Vet du om det finns några beräkningar som jämför energiåtgången mellan cykling, bil och kollektivtrafik? Skulle vara intressant att veta skillnaden… Jobba hemma är väl det bästa förstås.

  1. Det finns en del som tänkt kring detta. Exempelvis den här bloggen:
   http://physics.ucsd.edu/do-the-math/2011/11/mpg-of-a-human/

   (Bloggaren är dock en lite halvknäpp peakare och jag garanterar absolut inte att resultaten är riktiga eller rättvisande.)

   Själv tror jag att det är svårt att slå cykel – det är tre gånger effektivare än att gå, luftmotståndet och rullmotståndet är måttligt och man släpar inte så mycket mer vikt än man behöver. Dessutom behöver vi röra på oss för att må bra.

   1. Tack för länken!

    Jo, man bör nog ta resultaten med en nypa salt, men det var rolig läsning.

    Tror också att cykel är svårslaget, men med samkörning eller effektiv kollektivtrafik blir det inte lika självklart (om man inte räknar med framställning av fordon samt byggnation av vägar (vilka kanske behövs hursomhelst för transporter)).

    ”Dessutom behöver vi röra på oss för att må bra.” Vi måste tydligen offra en hel del för att minska våra ’klimatutsläpp’ (kul ord förresten), så varför skulle välbefinnandet från vår träning vara fredat från inskränkningar?

 2. Jag tränar också en hel del. Vem som helst som tränar vet att man kan dubbla sitt protein behov vid träning. Och sådan skall inte MP lägga sig i.

  Jag cyklar och har aldrig ägt bil och planerar inte på att göra det heller. Jag använder dom pengarna till att bygga upp en passiv inkomst istället. Riktigt gött faktiskt att slippa alla måsten bilägandet medför.

  Det innebär inte bara bränsle åtgång att åka bil. Resurserna för att bygga och underhålla bilen är enorma. Samt att man missar massor med underbara känslor av att inte cykla. Som mjölksyra i benen och iskallt regn som gör att det blir helt underbart att komma in i värmen och ta en dusch.

  1. Skönt att slippa bilen, ja. Tyvärr känns det inte som att det funkar för mig att vara utan, men det baserar sig förstås på en uppsättning omständigheter vi valt i familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *