Kommunalt slöseri

Eskilstuna sällar sig till de kommuner som slösar medborgarnas pengar på grön energi, i detta fall genom att låta uppföra fyra vindkraftverk i Sollefteå(!), 42 mil rakt norrut. Produktionen ska uppgå till 35-40 miljoner kWh/år. Lite mer information finns hos SR, bland annat att kostnaden är 144 miljoner (ca 1440 kr/invånare), att ansvarigt kommunalråd är miljöpartist och att moderaterna givetvis reserverar sig mot beslutet.

Jag antar att det handlar om 3 MW-snurror och kapacitetsfaktorn blir isåfall 33-38%, vilket låter optimistiskt, medan prislappen blir 12 kr/W.

Kommunen ger sig alltså in och konkurrerar som en producent i el-industrin, vilket inte är principiellt annorlunda än om man exempelvis skulle välja att självt upphandla en liten fabrik för att producera de bilar som hemtjänsten behöver, eller köpa upp några lantbruk för att, sovchos style, producera maten till storköken i kommunen.

Skatter och nätavgifter är samma, så kommunen tävlar med spotpriset på nordpool, förutom att man givetvis får elcertifikat som alla andra förnybart-producenter. Spotpriset på Nordpool har varit 30-40 öre de senaste två åren och elcertifikaten har gett 20 öre.

När jag matar in 144 miljoner för 12 GW, 4% ränta, 35% kapacitetsfaktor, 20 års livslängd och driftskostnader på 15 öre/kWh i mitt excelark för levelized energy cost, så trillar 43 öre/kWh ut. (Antar att 4% ränta räcker – kommunen lånefinansierar det hela och kan förstås bortse från risk eftersom skattebetalarna är garant.) Det går bort  20 öre/kWh för elcertifikat, vilket innebär att Eskilstunas produktionskostnad efter bidrag blir 23 öre/kWh. Man tjänar alltså 7-17 öre mot spotpriset, under förutsättning att elcertifikaten inte faller i pris och att spotpriset under blåsiga dagar inte sjunker (vilket redan händer) när nu fler och fler installerar vindkraftverk.

Vi tar det igen – man tjänar enligt min glädjekalkyl 7-17 öre mot spotpriset, eftersom Sveriges elkonsumenter tvingas subventionera med 20 öre elcertifikat. Svenska medborgare går back 20 öre och Eskilstuna-borna vinner 7-17 öre, om de har tur.

Eskilstuna räknar istället med en besparing på 10 miljoner per år, vilket skulle innebära att man tjänar hela 25-29 öre mot spotpriset. Kommunen har alltså en (ännu) mer optimistisk kalkyl.

De 10 miljonerna (varav 7-8 miljoner från elcertifikat) ska gå till en särskild lässatsning för barn mellan sex och nio år och den satsningen börjar redan iår, innan vindkraftverken ens är uppförda. Att man säljer skinnet innan björnen är skjuten är givetvis en ren dimridå för att öka stödet för risktagandet. Kommunen lånar pengar till en kommersiell investering och eventuell vinst (eller förlust) hamnar i kommunkassan. Sen går det inte att avgöra vilka pengar som går till att kommunens julfest och vilka som går till några projektanställda byråkrater som ska uppmana föräldrar att se till att deras barn läser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *