Indragna medel till desinformation på kärnkraftsområdet

Den här bloggen försöker förmedla en kvantitativt underbyggd förståelse av vilka faktorer som är av vikt för olika avväganden. Alltför många perspektiv ”därute” bygger på information som antingen är rent falsk eller är vinklad för att lägga fokus på mindre viktiga aspekter.

Bloggen har därmed deltagit i en kamp om förståelse som har existerat lika länge som mänsklig civilisation men som på sistone förändrats i grunden. Sociala medier, traditionella mediers nedgång, informationsbubblor, trollarméer och AIs har skapat nya utmaningar. Information har tydligare än förut gjorts till geopolitiska vapen. Detta tillsammans med politisk polarisering och slitningar i den geopolitiska ordningen har börjat föra upp själva kampen som sådan till ytan.

Området är fortfarande under snabb utveckling och politiken ligger efter tekniken. Vi vet exvis inte hur vi ska balansera yttrandefrihet mot behovet av undertryckande av desinformation. Medan detta utvecklas borde det vara självklart att staten iallafall inte aktivt ska stödja desinformation och därför är det glädjande att regeringen nu stryper det direkta stödet till desinformation på kärnavfallsområdet!

Jag skrev redan 2015 om hur Kärnavfallsfonden mjölkas av stollar och nämnde där hur både ”Miljöorganisationernas Kärnavfallsgranskning”, MKG, och ”Miljörörelsens kärnavfallssekretariat”, MILKAS, bildades år 2004 för att mjölka kärnavfallsfonden på pengar. MKG har fått nog med anslag för att ha ett litet kansli med ett par personer, och MILKAS har fått motsvarande ungefär en avlönad. (För ett antal år sen fick förresten MKGs kanslichef bloggen att ta bort en bild där han satt i intimt samspråk med en RT-affilierad konspirationsteoretiker och skräpforskare vid namn Busby. Mycket tyder på att kärnavfallsfondspengar kanaliserats till Busby via dessa organisationer för att delfinansiera hans skräpforskning kring svenskt slutförvar.)

Då anslagen inte förnyas för 2024 lägger MKG nu ner kansliet, strax innan man fyller 20 år. Man ska inte överdriva betydelsen av detta, men ca 3 miljoner mindre till desinformation och byråkratisk friktion är ändå ett steg på vägen. Bloggen håller tummarna för att personalen har möjlighet att snabbt ställa om till någon form av samhällsnyttig verksamhet.

6 tankar kring ”Indragna medel till desinformation på kärnkraftsområdet

 1. Hej!

  Den som vill dra sina egna slutsatser om det arbete Miljöorganisationerna kärnavfallsgranskning, MKG, genomfört genom åren kan lätt göra det genom att studera föreningens hemsida.

  https://www.mkg.se

  Och till skillnad från Jeppen går det att ta kontakt med mig för att få mer och saklig information.

  Bästa hälsningar,

  Johan Swahn
  Johan Swahn

  Kanslichef
  Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

  Mobil: 070-467 37 31
  E-post: johan.swahn@mkg.se
  Hemsida: http://www.mkg.se
  X (Twitter): @jswahn

  1. Jag håller med dig, Johan, den som vill bilda sig en egen uppfattning kan titta på er hemsida och även googla runt lite.
   Du havererar som vanligt över att jag inte skyltar med mitt namn, men det går utmärkt att kontakta mig genom att kommentera här.
   Hursomhelst, god jul på dig och hoppas som sagt att du kan göra något konstruktivt på nästa jobb.

 2. Det är inget haveri att påpeka att det inte är försvarbart att anklaga en verksamhet för desinformation utan att det är möjligt att identifiera den person som gör det.

  God Jul!

  Johan

  1. Nu var det inte det du ”påpekade”, utan du ljög om möjligheten att kontakta mig ”för mer och saklig information”. Vidare saknar ditt nya påstående logik, och du har flera gånger gjort likartade påståenden utan att kunna försvara dem. Det finns exempelvis såväl anonyma visselblåsare som anonyma ledartexter. Din rätt skicka din svans på enskilda kritiker trumfar inte andras rätt framföra kritik under pseudonym. Vidare är kritikens validitet inte beroende av sagesmannens personliga mod eller omständigheter, och om någon inte håller med om detta så står det dem fritt att förkasta all kritik som framförs under pseudonym. Du kan lita på att de klarar av att göra det utan din haverism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *