Helgläsning v22

Några saker att sätta tänderna i om vädret är dåligt i helgen:

1. Supermiljöbloggen gör ett ovanligt avsteg från den-vite-mannens-börda iochmed reklam för Astrid Kanders forskning om bättre utsläppsberäkningar (som dessutom sätter Sveriges utsläpp i mycket ljusare dager). Jag bloggade om samma sak för knappt två månader sen. Trevligt att SMB hakar på till slut.

2. Magasinet Neo bloggar om ett förutsägbart missbruk av tveksamma gummi-paragrafer, i det här fallet lagen om hets mot folkgrupp. En sverigedemokrat döms för att ha kopplat islamisk kultur till våldtäkter i samband med övergreppen på Tahrirtorget. Domstolen konstaterar bland annat att sanningshalten i påståendena är irrelevanta.

3. De svenska lärarstudenterna blir allt svagare, lärarutbildningen allt sämre, enligt forskare i sociologi på DN debatt.

4. En karta över varje lands största export-kategori:

5. Bensinpriser, total bensinkonsumtion (storleken på cirklarna) och bensinkonsumtionen per capita. USA har världsmarknadspriser (varken särskilt skattat eller subventionerat). Allt till vänster är subventionerat och allt till höger är skattat. Sverige är väl någon obetydlig fläck vid $8 ungefär.

6. Företrädare för åkerinäringen presterar ett skolexempel på ”regulatory capture” på DN Debatt, dvs att staten ska förläna dem starkare skydd mot konkurrens (i detta fall från övriga EU). Givetvis använder de ”freedom is slavery”-argument för att hamra in sitt budskap: Och eftersom många utländska aktörer betalar löner som är en bråkdel av de som gäller enligt svenska kollektivavtal sätts konkurrensen i praktiken ur spel.”

7. Samhällsexperimentet som är USAs delstaters olika regleringar visar intressanta korrelationer. Stater som tillåter kollektivavtal med tvingande fackanslutning har mycket sämre jobbtillväxt än stater som förbjuder detta:

12 tankar kring ”Helgläsning v22

 1. Till de fina graferna på antal skapade jobb i USA skulle det även vara kul att se varje delstats medianlön för de skapade arbetstillfällena resp populationsandel som lever under fattigdomsgränserna TROTS att de har ett jobb. För det är ju inte speciellt konstigt att det på en fri inre marknad skapas mest jobb där företagen behöver betala minst… men för en helhetsbild är det ju även relevant om folk faktiskt klarar av att betala för mat, husrum, sjukvårdsförsäkringar, skolgång för barnen, mm för det de tjänar.

  1. Det handlar inte om att betala minst. Det handlar om att låta tillgång och efterfrågan mötas istället för att skapa karteller för konstlad prissättning på arbete. Med en nationell minimilön på $7.25/h, dvs $58/dag, så kommer man rätt långt över den globala fattigdomsgränsen på $2/dag. Det är också ganska ovanligt att leva på minimilön, bara cirka 1% av arbetare över 25 år i USA gör det.

   Kanske låter cirka 400 kr/dag lite, men man ska minnas att köpkraften är högre, särskilt i right-to-work-stater. Medianlönen i Texas 2009 var $43K/år, i Kalifornien $54K, men efter justering för ”cost of living” är det tvärtom – Texas $53K och Kalifornien $44K.

   Man kan också titta på UHAUL-priser, dvs priser för att hyra en flyttbil. Kostar ungefär hälften att hyra från Texas till Kalifornien jämfört med tvärtom, och det beror på att flyttlassen går till Texas men sen måste lastbilarna oftast gå tomma tillbaka. Det här visar vad folk föredrar.

 2. Globala fattigdomsgränsen får du gärna förklara varför den är en relevant måttstock i sammanhanget. Eller menar du att man i USA ÖHT kan överleva på $2 om dagen? Det räcker inte ens till mat, än mindre till husrum, i USA. Som reality check kan du dubbla beloppet och se hur bra du klarar dig själv i Sverige på 30-35kr/dag.

  Minimilönen du citerar gäller inte alla jobb, dessutom finns massor med generella undantag, tex är företag med < $500000 årlig omsättning vanligen helt befriade från att följa den. I branscher där man ofta får dricks räknas dricksen vanligen in i lönen (dvs lönen understiger rejält minimum, mellanskillnaden förväntas man få ihop genom dricks själv). Så några 7.25 kan man definitivt inte utgå från att alla får i minimum.

  "Among those paid by the hour in 2013, 1.5 million were reported as earning exactly the prevailing federal minimum wage. About 1.8 million were reported as earning wages below the minimum." Dessa 3,3 miljoner är 2,5% av det totala antalet anställda i USA. Till detta lär man också få lägga till ett mycket stort mörkertal med illegal arbetskraft.

  I vilket fall, har man tur och får så "mycket" som 400kr/dag så går det nog dock att överleva, förutsatt att man är utan barn och frisk. Lycka till i annat fall.

  1. Jodå, visst går det att överleva i USA på $2/dag eftersom det går i övriga varmare delar av världen. Givetvis kan man inte leva ett ”normalt” liv på den summan. Däremot kan man leva normalt på en lön hela 29x högre, som ju faktiskt är minimilönen, + en massa bidrag.

   Du skriver att ”mellanskillnaden förväntas man få ihop genom dricks själv” men missar att nämna att arbetsgivaren är skyldig att täcka mellanskillnaden om inte dricksen + lönen når upp till minimilönen. Vanligt är också att man får exempelvis gratis mat om man är restaurangjobbare.

   Som sagt, bara cirka 1% av arbetare över 25 har minimilön eller lägre. Dessutom är minimilön normalt ett steg på vägen – folk brukar inte stanna på minimilön länge. Vidare har vi en massa bidrag på federal och delstatlig nivå, exempelvis ”food stamps”, medicaid mm och alltså går det bra att leva även med sjukdom och med barn. Givetvis kan man falla mellan systemen om man är illegal eller i för psykiskt dåligt skick för att ta till sig dem, men så är det i Sverige också.

   Kärnfrågan, om det är bättre att ha marknadslöner eller hitte-på-löner, verkar vi inte ha kommit vidare i utan vi har kört fast i gamla fördomar om USA. I min värld är den regulatoriska experimentverkstad som USAs ca 50 delstater utgör en intressant källa till information. Du må tycka att info om flyttströmmar, jobbskapande, levnadskostnadsindex mm alla övertrumfas av din känsla för fattigdom, men för mig är uttryckta preferenser vägledande. Och för mig är det självklart bättre att ha marknadslöner än att grupper med svag förankring ska ruttna hemma utan att bygga upp arbetslivserfarenhet, färdigheter, rutiner mm. Minimilöner är en styggelse.

   Temat jobb kontra kollektivavtal visar förresten vissa tecken till liv i Sverige, inte bara genom stora kampanjer som sossarnas xenofoba EU-valsaffischer utan även genom små glimtar av frihetliga och/eller ekonomiskt rationella perspektiv mitt i mörkret. Se exempelvis:
   http://www.andreasbergh.se/blogg/2014/5/30/media-om-ed-artikeln.html

 3. Som jag fattar det så föreslår ju Bergh att just att invandrare skall få göra avsteg från kollektivavtalen under en begränsad tid då det är en större risk att anställa dem(språk etc). Låter helt rimligt. Lärlingslöner är ju rimlig åtgärd också tycker jag för att få in yngre på arbetsmarknaden. Men du har inte övertygat mig att gå fullretard i den här frågan jeppen.

 4. Btw vilka böcker rekommenderar du om ämnet liberalism jeppen? Free to choose är en bra början antar jag?

  1. Ska man läsa något svenskt har vi ju klassikern av Johan Norberg – Till världskapitalismens försvar. Det var länge sen jag läste den och är inte hundra på hur aktuell den skulle kännas idag. Tyvärr får jag erkänna mig rätt så politiskt obeläst. Eller rättare sagt, jag läser oerhört mycket bloggar och nyheter, men det lilla jag läst av politiska böcker ligger rätt långt tillbaka i tiden. Jag har flera gånger tänkt att så ofta som jag skälls för att vara en Rand-zombie så borde jag iallafall läsa något av henne. Det kanske får bli ett sommar-projekt, att plöja libertarianska klassiker. 🙂

   Något som jag annars vill rekommendera är ”Freakanomics” och ”SuperFreakanomics”, men de har mer fokus på intressant applicering av ekonomi än på liberalism.

 5. ”Freakonomics” har jag tänk läsa den sedan jag läste ”Undercover economist”. Beteende och ekonomi är riktigt intressant combo.

  Att på tal om böcker så kan jag säga att det var gamle Karl Marx som fick mig att ta ett jätteskutt mot det liberala hållet konstigt nog. Han är en stor tänkare och bra mer liberal vad vänsterfolk vill framställa han som. Men som vanligt så blandar vänsterfolket in massa känslor och läser bara dom raderna som stödjer deras utopia av förtryck.

 6. Jo det är ju just familjesiuationen som avgör behovet av bil. Jag och min sambo bor centralt och tänker inte skaffa barn så finns inget riktigt behov.

 7. Svagare lärarstudenter är verkligen sorgligt. Lärarstudenterna nu har förmodligen ofta haft det svårt i skolan, kanske rent av vantrivts där, och kommer efter gymnasiet inte in på något bättre än lärarhögskolan. Där lär de sig sedan att kritisera gammaldags katederundervisning och hylla problematiserande och lärande, vilket lärarstudenterna blir glada över eftersom de hela tiden haft rätt – det var den gamla skolan det var fel på och inte dem själva! Efter sin examen blir de lärare och leder vilka de ger överbetyg; dels eftersom att man graderar andras kunskaper utifrån sina egna – är man korkad blir man impad av lite; dels eftersom det alls är möjligt att ge överbetyg eftersom betygssystemet inte är relativt; dels eftersom höga betyg gynnar skolan i konkurrensen om nya elever. Enter PISA-ras. /rant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *