Onödiga myndigheter (S)

Cornucopia raljerar över sossarnas strategier för att spara pengar, publicerade på SVD Brännpunkt, men mjölkar inte riktigt debatt-artikeln på hela dess värde. Det intressantaste är nämligen deras val av överflödiga myndigheter:

Såhär skriver de: ”Vi vill minska antalet analysmyndigheter för att organisera denna verksamhet på ett mer effektivt sätt. Inom statsförvaltningen finns ett stort antal analys- och granskningsmyndigheter. Trafikanalys, Myndigheten för kulturanalys, Tillväxtanalys, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Inspektionen för socialförsäkringarna, Inspektionen för arbetslöshetskassorna och Myndigheten för vårdanalys är några.”

De vill alltså bli av med intern granskning och slippa obekväma analyser av sina policies och sin offentliga förvaltning. Man vill ta bort sån intern kontroll, men vill gärna behålla övriga myndigheter och deras miljon- och miljardrullningar. Några axplock:

 • Nämnden för hemslöjdsfrågor
 • Nordiska Afrikainstitutet
 • Forum för levande historia
 • Polarforskningssekretariatet
 • Nämnden för styrelserepresentationsfrågor
 • Nämnden för statligt stöd till trossamfund.
 • Alkoholsortimentsnämnden
 • Gentekniknämnden
 • Konstnärsnämnden
 • Nämnden mot diskriminering
 • Presstödsnämnden
 • Prövningsnämnden för stöd till kreditinstitut
 • Rederinämnden
 • Sameskolstyrelsen
 • Sametinget
 • Statens centrum för arkitektur och design
 • Statens konstråd
 • Statens kulturråd
 • Statens medieråd
 • Statens musikverk
 • Strålsäkerhetsmyndigheten
 • Sveriges författarfond
 • Verket för innovationssystem
 • Tillväxtverket

Någon som tror att sossarna vill avveckla dessa? Det skulle möjligen vara de två sista, då…

4 tankar kring ”Onödiga myndigheter (S)

 1. Jag tycker det är mer märkligt att FP och M inte vill dra ner på statens roll inom flummverksamhet.

  Att sälja ut Apoteket var väl att börja i fel ände. Apoteken ser mer ut som en smink avdelning på HM nu.

 2. Ja onödiga myndigheter finns det gott om. Ett exempel är MTM Myndigheten för tillgängliga medier. Kostar flera hundra miljoner per år för att utreda hur man spelar in talböcker.
  Och dom verkar stödja samma tre stockholmsföretag i deras upphandlingar år ut och år in. Omöjligt för andra företag att ens få vara med i deras upphandlingar.
  Dags att granska dessa myndigheter så får dom själva försöka bevisa att dom inte stödjer en kartell och försöka motivera varför samma företag i decennier har kvar sina stora avtal. Myndighetscheferna som ibland byts ut har mycket höga löner dessutom.

  1. Ja det är flera företag som kan göra detta produktionsjobb men denna myndighet hindrar alla utom speciellt utvalda trots att det är enkelt för väldigt många ljudföretag att göra talböcker. Korrupt överallt. Skrota dessa myndigheter. Onödig kostnad. Bättre att dessa statliga medel går till fler producenter istället eftersom det är produktion som gagnar målgruppen synskadade. Hoppas någon kollar dessa myndigheters upphandlingsförfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *