De rödgröna vill sänka Vattenfall

Idag gick miljöpartiet ut med att Vattenfall bör tvingas bygga 20 TWh vindkraft, varav hälften till havs. Dessutom ska Vattenfall åläggas att ansluta en halv miljon kunder till småskalig sol eller vind. Adding insult to injury ska man installera smarta mätare och tvinga ner kundernas elkonsumtion 20%.

Vänsterpartiet håller förstås med om allt, medan sossarna som, visa av erfarenhet, vägrar visa korten i den här valrörelsen ger ett lite flummigare medhåll. (För att vara mer exakt säger de, genom Jenny Nilsson (S), näringspolitisk talesperson att: ”Men som ambition, öööh, så är det en bra ambition, ööh, att tycka att Vattenfall ska ta på sig ledartröjan på ett tydligare sätt än vad man hitintills har gjort.”) Alla rödgröna partier tycker alltså att Sveriges värdefullaste bolag först och främst ska tjäna som ett ideologiskt föredöme och som en monumentmaskin åt dem själva.

Istället för att Vattenfalls vinster från kärnkraft och vattenkraft går in till statskassan, ska pengarna alltså förslösas på danska och tyska vindsnurror och kinesiska solceller. Dessutom ska kunderna tvingas betala dyra mätare för att sen få det tvivelaktiga nöjet att jaga sin egen elförbrukning som om vi levde i ett u-land. Varför? Därför att miljöpartiets dogmer är starkare än dess förmåga att ta till sig livscykelanalyserna!

Ett snabbt överslag ger vid handen att dessa policies (förutom att vara sämre för miljön) ger en merkostnad på cirka 100 mdr utöver vad en rationell elförsörjning kostar. Nuon-affären var ett oavsiktligt fiasko, medan detta slöseri kommer ske med berått mod. Detta samtidigt som tyska energi-eländet dissas av Merkels egentillsatta expertkommission och är så absurt att det blir föremål för sketcher i tyska humorprogram:

https://www.youtube.com/watch?v=-e2U2cYcPro

I samma Ekot-program som jag hörde om miljöpartiets utspel, konstaterades att det ska byggas en ny elkabel till kontinenten så att vi kan hjälpa till att balansera Tysklands vindkrafts- och solcellsöverskott med vår vattenkraft. Det vore förstås en bra grej om vi samtidigt byggde ut vår rationella elproduktion för att hämta hem exportvinster, men nu ska vi istället slösa bort vår vattenkrafts reglerkapacitet på egen vind och sälja överskottet med förlust. Grattis i förskott, alla svenskar, till en rödgrön regering!

4 tankar kring ”De rödgröna vill sänka Vattenfall

  1. Tyskarna tvingas till en kovändning betr kärnkraften. Europas ”motor” kan inte bli beroende av kolkraft och ”Putingas”. Det fattar t o m en förståndshandikappad. Men MP och V drömmer naivt vidare.

    1. Jag är tyvärr inte så optimistisk när det gäller att tyskarna ska se ljuset i tid. De har bara 18% kärnkraft nu och jag tror att även detta är helt nedlagt enligt plan år 2022. De är redan beroende av kolkraft och Putin-gas och kommer fortsatta vara det under överskådlig framtid. Kompetensen flyr redan. Reaktorerna kommer snarare läggas ner lite i förtid, se exempelvis detta.

      1. Kommer inte in på W Street, men håller med kompetensen flyr landet som en naturlig följd. Samma sak hände här med ”tankeförbudet” och annat dravel. Vi hade kunnat vara ett unikt föregångsland med nära nog ren och nästan helt ren energiproduktion om det inte vore för alla tokstollar till politiker. En satsning på kärnkraft och vi hade kunnat bli en betydande exportör av el i framtiden.

  2. Förslag till ämne. Reklam. Jag bombaderas av skiten fasten min tv inte ens är inkopplad. Via post, telefon, posters, affischer. Jäkligt skumt att jag skall bombaderas med skiten bara om man skall ta en kaffe på stan. Jag kan ju se det som visst “luften är fri”. Men när företag tar våra primitiva instinkter och förstärker mer tusen och öser det över oss så kan jag inte se det som att det inskränker på våran frihet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *