Klimatbonusen för bilar tas bort

Här är en kort kommentar om dagens besked om borttagning av bonus för elbilar. Andelen elbilar av nybilsförsäljningen har legat runt 30% senaste året. (Tillkommer laddhybrider på ca 23%.)

Det ska förstås bli intressant att se vad resultatet blir på kurvan. Det är lång leveranstid på många elbilar och redan beställda elbilarna ska fortfarande få bonus, så det kan ta många månader innan vi får se ett rejält genomslag i statistiken.

I april skrev jag ett inlägg där jag argumenterade för att elbilar redan nu har en lägre totalkostnad över bilens livslängd än bensinbilar. Vidare fortsätter elbilarna att utvecklas positivt vad gäller prispremium per kWh. Därför tror jag att hacket i kurvan blir ganska litet och bedömer det som relativt odramatiskt att ta bort subventionen nu när elbilsmarknaden börjat mogna.

Med det sagt så tycker jag att det är angelägnare med ett totalt borttagande av alla subventioner till solceller och solcellsbatterier. Men det kanske kommer?

1 tanke kring ”Klimatbonusen för bilar tas bort

  1. Alla subventioner, avdrag och bidrag är ju nån form av helikopterpengar.
    Jag får göra reseavdrag när jag kör t.o.f. jobb, är det klokt?
    Nä, ta bort allt och sänk inkomstskatten och låt vuxna människor med rösträtt hantera sina egna pengar. Man blir då även av med allt fusk.
    När ska svenska folket klippa navelsträngen och släppa tutten ifrån mamma staten?
    Är det för att staten är rädda för att vi ska bli mer självständiga? Staten behöver oss mer än vi behöver den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *