Historisk utveckling i pionjärländer

En följetong på bloggen är en graf över hur kärnkraft, vind och sol har växt historiskt i sina respektive främsta pionjärländer. Med senaste statistiken från BP (juni 2020) ser grafen ut såhär:

Kärnkraften har historiskt sett förmått växa otroligt snabbt och på ca 15 år kunnat gå från nära noll till att dominera länders kraftproduktion.

Vindkraften har sin högsta penetration i Danmark, men landet är integrerat med större grannländers elnät på ett sätt som gör att det inte kan tjäna som ett skalbart exempel. Här är Irland intressantare. Landet har enormt bra vindresurser, förstås, men har också betydligt lägre brutto elimport/export. Irland har naturgas som bas för elproduktionen, vilket gör att vinden lätt sparar bränsle så fort det blåser bra. Updatering: Signaturen Erik ville ha med vindkraft för Tyskland. Orsaken till att jag inte tog med detta i grafen är att de ligger lite lägre, men jag lägger en separat vindgraf här med Tyskland inkluderat:

På solsidan är det som synes segt i Europas pionjärländer. I regioner med bättre solinstrålning bör penetrationerna kunna nå högre under de närmsta åren. Chile exempelvis har en lite brantare kurva som ska bli intressant att följa de kommande åren.

Om ett par månader kommer en ny BP-rapport och då kommer nya grafer. Corona-pandemin utgör en skapligt stor störning, så det blir en utmaning att tolka trenderna framöver.

6 tankar kring ”Historisk utveckling i pionjärländer

  1. Välkommen tillbaka! Är det aktuellt för dig att uppdatera solförlustkalkylatorn?

    1. Tack! Jo, absolut, det är aktuellt. Jag kan titta på det i helgen. Tipsa om du har särskilda idéer på vad som behöver justeras.

  2. Är det möjligt att plotta wind-Germany med i grafen eller är det någon särskild anledning att det inte är med?

    1. Jag uppdaterade inlägget nu med en separat vindgraf som inkluderar Tyskland. Den visar anledningen, nämligen att de ligger lägre. För sol och vind har jag försökt ta med de främsta tre länderna för att grafen inte ska bli för svåröverskådlig. (Skulle jag vara helt strikt skulle jag ha med Litauen i vind, men förutsättningarna för det landet är väldigt speciella. Mellan 2009 och 2010 dök de nämligen i elproduktion från 15 TWh/år till 6 TWh per år och nu är de nere på 3-4 TWh. Det var nämligen slutet av 2009 som de lade ner Ignalina. Deras elkonsumtion är fortfarande 12 TWh/år, varav det allra mesta alltså är import, men när man då räknar 1.5 TWh vindkraft på egenproduktion på 3-4 TWh så blir det en hög procentsats.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *