Sverige har flest covid-dödsfall per capita?

DN har i veckan noterat att om man plottar ett 7-dagars släpande medelvärde över dagliga officiella covid-dödsfall per capita så är Sverige värst. De betraktade då en graf hos yourworldindata. Jag har laddat ner datat därifrån, valt länder lite bättre, och plottat det här:

CSV  Excel  Copy  

Jag har särskilt markerat Sverige som en tjock svart linje och man kan mycket riktigt se att mot slutet av tidsperioden så ligger Sverige högst under några dagar. Vi har genom icke-lockdown en långsammare minskning av smittspridningen och därmed av dödsfallen.

Samtidigt har New York Times gjort en intressant sammanställning av överdödlighet i olika länder (i några fall städer/delstater, men då har jag låtit dem representera sina länder) kontra officiella covid-dödsfall och funnit stora diskrepanser. Här är en tabell med utvalda länder och min uträkning av en ”justeringsfaktor” som man kan applicera på varje dödstal för att transformera från officiella covid-dödstal till verkliga covid-dödstal. (Givetvis under antagandet att överdödligheten beror på covid-19.)

 

När man applicerar justeringsfaktorerna på den första grafen, så får man en ny graf som ser ut såhär:

CSV  Excel  Copy  

Ecuador är ”off the charts” och jag har valt att inte ta med landets hela linje. Eventuellt har vissa länder förbättrat den officiella covid-19-statistiken med tiden, så att deras höga justerade dödstal mot slutet av perioden inte är rättvisande. Det finns givetvis också länder, som Iran, som har rejäla covid-epidemier men där vi inte har siffror på överdödlighet. Hursomhelst, Sverige var nog aldrig värst, utan såg bara värst ut pga relativt bra statistik och testning. Med det sagt är det fullt möjligt att Sverige idag har den största smittspridningen bland rikare länder. Jag tycker inte det spelar någon större roll; vi har, som värst, haft en hälften så hög topp som de värst drabbade länderna och det kommer ta lång tid, antagligen ett år eller mer, innan övriga meningsfulla resultat av olika strategier kan avläsas.

7 tankar kring ”Sverige har flest covid-dödsfall per capita?

  1. Test, då jag tidigare ej lyckades posta en kommentar trots upprepade försök…

    1. Hej! Bra att det gick bra nu. Jag kollade som hastigast i bloggens skräppostmapp, men det fanns inget från dig där. Det kanske var något tillfälligt.

  2. Nu när de fått sparka igång Karlshamns oljekraftverk mitt i sommaren: Har du tid att skriva något om Ringhals 2 och 3? Var det rationellt att stänga eller snedvridet av någon effektskatt, eller hur funkar det? Vad säger oss egentligen denna återuppstart av Karlshamn?

  3. Förväntar mig en kommentar på årets BP energy outlook. Dina analyser är alltid vassa!

    1. Hej Kons! Tack för påstötning. Jag hoppas kunna komma igång snart igen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *