Earth Overshoot Day 2014

Idag firar de gröna Earth Overshoot Day. Resultatet av Global Footprint Networks beräkningar, som ligger till grund för EOD, är nämligen att vi förbrukar biokapacitet motsvarande 1.5 jordklot och att vi därmed redan idag överskred detta års ”budget”. Vi ”lånar” av framtiden och EOD infaller i år dessutom en dag tidigare än förra året.

Vän av ordning kan fråga sig hur det är möjligt att ”låna” ett halvt jordklot varje år, aldrig betala tillbaka något, men ändå uppenbarligen lyckas fortsätta låna halvor. Dessa borde ju ta slut någon gång, men uppenbarligen lyckas vi äta kakan och ha den kvar! Fast givetvis är det inte så man räknar, även om tankefiguren kring ”lån” används friskt. Istället är det så att man räknar på ytanvändning samt ekosystemens självläkande kapacitet – att återskapa resurser (fiskbestånd mm) som förbrukas och att neutralisera utsläpp.

Den mycket korta DN-artikeln om detta är på ett sätt mer djuplodande än den väldigt ambitiösa SVD-artikeln iochmed att den förra påpekar att CO2-utsläpp är orsaken till att budgeten överskrids. Man har nämligen funderat på hur mycket skogsareal man behöver för att absorbera CO2-utsläppen (vilket man kan fråga sig om det är en vettig jämförelse och om det är meningsfullt att blanda detta med övrigt). CO2-dominansen förtigs i den mesta rapportering jag sett på andra håll. Här är en illustrerande graf – tyvärr har de inte lagt ut färska data som jag kan bearbeta själv, så jag (och ni) får hålla tillgodo med grafer som jag klippt ur en lite äldre rapport:

EOD-graf

Som synes skulle vi ha god marginal om det inte vore för CO2-utsläpp. För klimatförnekare (dit jag inte hör) borde detta vara mums. Däremot kan jag som kärnkraftskramare nämna att om vi ersätter kol och gas med kärnkraft så lever vi inom biokapaciteten. Med mer modernt, icke-ekologiskt jordbruk kan vi krympa ”cropland” också, även med ökande befolkning, medan ekologisk odling istället medför 30% större arealbehov.

Rapporteringen brukar nämna att Sveriges per-capita-fotavtryck, om den skulle gälla hela världen, snarare motsvarar tre jordklot. Däremot nämner man inte att svenskarna faktiskt lever inom Sveriges biokapacitet, givetvis till skillnad från det gröna föregångslandet Tyskland. Okej, i det här fallet inte så konstigt eftersom tyskarna är tio gånger fler på mindre yta, men ändå – man får ju rätta mun efter matsäck.

EOD-karta

 

Ja, så var det med den saken. Avskaffa ”overshoot”? Bara kärnkraftsmotståndet gör det till en nejdetkanviinte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *