CO2-utsläpp

Tre grafer med färska data för att få perspektiv på CO2-utsläppen i världen.  Den tredje är bäst, så häng i! Först den allra enklaste, procentandel för de 20 största utsläpparna och resten av världen.

co-percent

Det som alla vet är tydligt – Kina är i särklass största utsläppslandet med USA som avlägsen tvåa. Tillsammans med Indien står de för cirka 50% av utsläppen.

En lite mer komplicerad andra graf med precis samma länder, där höjden på staplarna är CO2-utsläppen per capita och bredden på staplarna är capita (antalet människor i landet). Staplarna är ordnade i total-utsläpp från vänster:

co2-capita

Världsgenomsnittet är 4.9 ton/capita och år, så vi ser att Kina ligger en bra bit över detta på 7.0 ton/capita (nej, det beror inte på Kinas export). USA framstår som en skurkstat iochmed att de ligger på 18.6 ton/capita och är väldigt många. Indien är en grönskimrande stat på blott 1.5 ton/capita medan Tyskland är en europeisk skurkstat på 10.3 ton/capita. Sverige ligger lågt på 5.5 ton/capita (men är bara med i rest-of-the-world-stapeln). Skillnaden är givetvis att Tyskland är en föregångare inom förnybar energi medan Sverige är ett kärnkraftsland. Detta bekräftas av Frankrike som kommer in på 6.0 ton/capita.

Egentligen tycker jag ovanstående graf inte har särskilt stort förklaringsvärde, så låt mig som alternativ ge nedanstående graf som är likartad men där höjden är kg CO2/BNP-dollar och bredden är antal miljarder BNP-dollar som respektive land genererar:

co2-gdp

Världsgenomsnittet är 0.47 kg/$ och USA ligger klart under detta på 0.35 kg/$. USA är alltså inte så mycket skurkstat i det perspektivet, utan helt enkelt ett rikt land. Kina och Indien däremot framstår här som skurkstaterna och plötsligt är Indien inte fem gånger renare än Kina. Indien är alltså inte ett land av gröna änglar, utan helt enkelt ett mycket fattigt land som inte velat öppna och avreglera sin ekonomi nog för att nå samma ekonomiska framsteg som Kina. Eller vid närmare eftertanke – detta är ju exakt vad gröna kallar änglalikt!

Notera att Frankrike har lägsta utsläppen per BNP-dollar av dessa 20 stora, genom sina 0.14 kg/$, vilket återigen bekräftar kärnkraftens effektivitet. Det gröna föregångslandet Tyskland har 64% högre utsläpp per BNP-dollar med sina 0.23 kg/$. Sverige kommer in på smått otroliga 0.09 kg/$, en femtedel av världsgenomsnittet. (Och nej, Sveriges utsläpp blir inte värre om vi räknar på vår inverkan på andra länder genom handel.)

6 tankar kring ”CO2-utsläpp

  1. Jag är notoriskt dålig på att göra reklam för mig. 🙂 Men nu har jag iaf mailat dessa två och bett att bli tillagd i deras bloggrullar och hänvisat till det där inlägget.

 1. Det var länge sen jag läste en sån total tankevurpa! Varför skulle det vara mer ok att släppa ut mycket CO2 om ett land är rikt!? Det är ju tvärt om!

  Den intressanta mätningen är CO2/capita och ju rikare landet är ju mer krav kan man ställa på att energigenereringen ska vara ren.

  Om man tar ett land som är jättefattigt med sjubarnsfamiljer där befolkningen ökar lavinartat, så måste landet få igång sin ekonomi och förbättra levnadsstandarden så att kvinnor kan gå i skolan och så att familjerna kan minska i storlek. Om man får det genom att smälla på med kolkraft; kör! För all del.

  Men USA, som är ett av de rikaste länderna i världen (räknat per capita alltså) så ska de för tusan verkligen kunna generera en CO2-fri energi!

  Sverige släpper ut cirka 5,5 och Kina cirka 7 per person. Det är alltså i storleksordningen ungefär lika mycket per person. Varför skulle vi i Sverige då inte behöva anpassa oss? För att Kina är större?

  … Tänk om tänk rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *