Alla elektroner är inte lika mycket värda

Hög tid att uppdatera oss på värdet av olika elektroner år 2014. Jag kan bara delvis skylla på att Svenska Kraftnät är ganska sega på att släppa statistik. Förra året såg produktionen per kraftslag ut såhär:

sweden-electricity-by-source

Vindkraften har alltså nått upp till knappa 12 TWh och 8% av elen i landet. Vindkraftsprofilen per timme över året såg ut såhär:

wind-by-hour-2014

Ungefär som det brukar alltså, tämligen spretigt. I oktober var det riktigt rejäla prissvängningar på elbörsen Nordpool. Såhär:

wind-and-price-oct2014

Den negativa korrelationen mellan pris och vindkraftsproduktion är väldigt tydlig. När vinden producerade som allra bäst var den i princip värdelös och såldes för ingenting (men fick givetvis 20 öre/kWh i elcertifikat som vanligt).

Om vi räknar ut genomsnittligt hämtat spotpris per kraftslag de senaste åren, så ser vi en tydlig och stabil hierarki när det gäller elektroners värde (notera bruten y-axel):

prices-2012-2014

Vi exporterade cirka 16 TWh, dvs hela vindkraftsproduktionen och lite till, trots att reaktorparken som vanligt inte producerade på toppen av sin förmåga. Det får många som som struntar i miljön och klimatet att triumferande deklamera att vi inte ”behöver” alla reaktorer och borde lägga ner ett par stycken bums. Javisst, men varför inte isåfall lägga ner ett par tusen vindkraftverk? Varje dag det blåser suboptimalt bevisas det ju att vi inte ”behöver” en stor del av vindkraften!

Kärnkraftsmotståndarna har genom DÖ fria händer att besluta om den ekonomiska politiken och därför ökades i vårbudgeten straffskatten på kärnkraft med cirka 700 miljoner/år. Dessutom jobbar de på att höja ”ambitionsnivån” i elcertifikaten. Vi kan alltså räkna med att vindkraften fortsätter växa medan reaktorer successivt läggs ner. Allteftersom detta sker kommer skillnaderna i värde-hierarkin att växa.

5 tankar kring ”Alla elektroner är inte lika mycket värda

    1. Jo, jag noterade också att SVK moderniserat/försämrat. Betydligt meckigare att hitta statistiken.

  1. SVK:s siffror i kartan går inte jämt upp med siffrorna till höger. Exportsiffran är högre utanför bilden. T.ex. stod det nyss att Sverige exporterar 1567 MW men summan av export och import i bilden ger en export på 1380 MW. Jag har sett sådana fel tidigare också sen de uppdaterade sin hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *