Hållbarhet

Om jag fått en tia för varje gång jag läst en grönröd debattör behandla ”förnybart” och ”hållbart” som ekvivalenta begrepp så skulle jag vara rik idag. En av dessa grönröda debattörer är Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma, handplockad till uppdraget av en centerpartistisk minister. Ett Brandsma-citat:

”Vi arbetar för ett hållbart energisystem, och jag tycker faktiskt inte att kärnkraft är en del av ett sådant system.”

Brandsma och övriga har uppenbarligen inte kläm på definitionen av hållbar utveckling. Begreppet definierades nämligen i Brundtlandrapporten från 1987:

”Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs”

Det är allt. Enligt definitionen är kärnkraft klockrent hållbart, kanske DET mest hållbara energislaget. En nybyggd reaktor är så långlivad att den hinner serva även barn, barnbarn och många barnbarnsbarn med stabil el. Den använder ett bränsle som det finns oerhört mycket av och som inte kan användas till särskilt mycket annat. Dessutom är den absolut bäst på att driva ekonomiska framsteg och minska miljöförstöringen genom sin förmåga att billigt och snabbt tränga undan kolkraft.

Notera att mycket förnybart är klart ohållbart. Kolet anses bland annat ha räddat Storbritanniens skogar, vilket visar hur ohållbart biomassa kan vara. Palmolja och valolja är andra förnybara men ohållbara energislag. Tillochmed vattenkraft kompromissar med framtida generationers förmåga att exempelvis nyttja älvarnas biotoper eller, som i fallet med dammbyggen, förmågan att nyttja den dränkta ytan.

Solceller är skapligt hållbart sett i isolering, men om man betänker att den extrema kostnadsbilden undandrar viktiga resurser från bättre investeringar i renare energi, så är solcellsbyggande en stor nackdel för kommande generationer. Kärnkraft ger utan vidare sexfaldigt högre utbyte i energi per krona, antagligen mer. Dessutom kräver solceller lagring för att få riktigt stort genomslag, med allt vad det innebär av kostnader och miljöpåverkan.

Orsaken till att de grönröda felaktigt sätter likhetstecken mellan ”förnybart” med ”hållbart” är förstås att de fyller sitt kunskapsvakuum med att associera ungefär såhär:

hållbart –> långsiktigt –> ”går att köra i evighet” –> ”förnybart – tar aldrig slut”

Associationsgången är begriplig men feltänkt enligt definitionen. Det är också värt att påpeka att strävan efter eviga lösningar är irrationell och samhällsfarlig. Vi har enorma miljöproblem och behöver lösa dem idag, på de sätt vi kan lösa dem. Om vi löser våra problem kommer våra efterföljande om några hundra år vara teknologiska gudar och lösa sina egna problem på sätt vi inte ens kan föreställa oss idag. Det vore hybris av oss att försöka lösa deras problem och direkt dumt att skippa tillgängliga lösningar för något vi bara hoppas ska bli eviga lösningar. Det är just när vi skippar våra tillgängliga lösningar som vi varken möter dagens behov eller undviker att kompromissa med framtida generationers möjligheter att lösa sina behov. Klart ohållbart!

Studerar man frågan om uranets tillgänglighet på allvar så ser man att det lätt täcker mänsklighetens energibehov i tusentals år med konventionell teknik (och i evighet med breederteknik). Men det är egentligen irrelevant – för varje reaktor vi bygger behöver vi bara uran som täcker dess livslängd. Det räcker för hållbarhet!

3 tankar kring ”Hållbarhet

 1. Alldeles klockrent, Jeppen! Rödgröna debattörer verkar väldigt sällan kunna räkna… Och sakargument biter inte…
  Var rädd om naturen – kärnkraft åt alla! Den kopplingen vill man inte veta av trots att man kan formulera det som ett slagord.

 2. Det är verkligen tragiskt att Sverige tycks backa tillbaks från atomåldern. En gång på 60-talet gav inträdet i atomåldern en vision om enorma mängder billig och problemfri energi. Detta har kanske inte helt infriats, men målet nås kanske om några decennier om vi fortsätter med några nya reaktorer med modern kärnkraft.
  Vi vill minska vårt beroende av fossila bränslen och då bör man givetvis satsa på alla de olika alternativ som finns, även man inte satsar lika mycket. Då är det definitivt för tidigt att helt avskriva atomkraften vilket Sverige och många andra stater är på väg att göra. Atomkraften har också sin utveckling. Starta två nya reaktorer nu som kan ersätta fem som läggs ned inom tjugo år. Sedan får man diskutera igen om något decennium.

  1. Ja, visst är det tragiskt! Och ofta verkar vi inte uppskatta hurpass mycket det där löftet faktiskt infriades. Vi sitter här med dubbel elproduktion mot Tyskland, mycket lägre elpriser och detta i princip utsläppsfritt.

   Kärnkraftsutvecklingen har fått en nytändning iochmed att Kina tagit upp den fallna manteln. Faller de inte i Västerlandets fälla av byråkratisering och extrem riskaversion finns alla chanser till en total transformation på energimarknaden. På alla marknader, förresten.
   http://aeon.co/magazine/science/why-has-human-progress-ground-to-a-halt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *