Ukraina av med värsta ryssarna

Ukrainas provinser Luhansk och Donetsk har röstat för självständighet och kommer antagligen ansluta sig till Ryssland i ett senare skede. För Ukraina vore detta en fantastisk utveckling. Mycket av Ukrainas svårigheter under det senaste decenniet har bestått i striden mellan ryssvänliga och EU-vänliga intressen i parlamentet och i presidentvalen. Nu går detta mot sin slutliga lösning.

Nu när Ukraina slipper Luhansk, Donetsk och Krim, så rycker man undan 4.86+9.55+3.22 = 17.63 procentenheter av valstödet för rysskandidaten.

Västkandidaten förlorar däremot bara 0.42+0.68+0.71 = 1.81 procentenheter. Eftersom ryssvänliga Janukovich vann med 48.95% mot västvänliga Julias 45.47% i presidentvalet, så kommer styrkebalansen nu skifta till 31.32% mot 43.66%, eller, om vi normaliserar till 100%, cirka 42% mot 58%. Kanske ännu lite bättre, om en del dessutom flyttar för att hamna i sitt favoritland.

Om nu Ukraina kan konsolidera i den nya situationen och fokusera sina krafter konstruktivt på ekonomiska reformer och samarbete/handel med väst, så kommer de gå utmärkt för dem. Utbrytarprovinserna kommer med tiden att se med avundsjuka på sina västliga grannar med sitt högre välstånd och större medborgerliga rättigheter. Grattis, Luhansk och Donetsk, till ert sista fria val på många decennier!

2 tankar kring ”Ukraina av med värsta ryssarna

  1. Jag hoppas att det sista fria val du hänvisar till inte var den så kallade folkomröstningen som skedde – det var allt annat än fritt. Hade det varit fritt hade det varit lättare att glädjas med dig, men det är orimligt att en minoritet av befolkningen ska få tvinga med de andra i övergången till Ryssland, eller lämna sin hemort. Men man får ändå hoppas på den utveckling du beskriver, på sikt.

    1. Jo, det var det jag hänvisade till, men jag menade inte riktigt allvar med att valet skulle varit fritt. Å andra sidan: Jag tycker att tidigare val visar att invånarna i de här provinserna överväldigande vill höra till rysk intressesfär. Kartor över språk mm visar också på ryss-dominansen. Kanske finns det många där som ändå vill fortsätta tillhöra Ukraina, men då kanske de skulle stått upp för det i praktisk handling under det här förloppet?

      Jag har hursomhelst svårt att se att det är negativt att dessa provinser går till Ryssland – det är mest någon sorts mentalhygien och fix efterkrigsidé om att gränser är heliga och att allt ska gå till enligt regelboken. Det enda riktigt viktiga är att de ukrainska delarna av Ukraina kan fungera självständigt och stabilt, och, om de vill, orientera sig mot väst och EU. Skär bort kallbranden innan den sprider sig och gå vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *