Vem är rasist?

Återigen har Afrosvenskarnas riksförbund kunnat visa på rasismen i Sverige. I detta fall i form av chokladens olika färger.

Ett konditori har alltså konstaterats vara rasistiskt pga dessa bakverk. – Det är så klart att det här är rasistiskt. Det här är en produkt av en svensk vithet som inte kan rannsaka sig själv och sin rasism, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, till Kvällsposten. Senare: ”Att spela oförstående är en del av en härskarteknik”.

Jag känner mig träffad. Jag ser nämligen inte det rasistiska i kakorna. De är stöpta i samma form, och karikerar alltså inga särskilda anletsdrag. Det enda som skiljer är färg på choklad och strössel och därför kan jag inte få det till att föreställa blackface, utan bara att man använder chokladens färger till att avbilda en mångfald. Det här innebär alltså att inte heller jag förmår ”rannsaka mig själv och min rasism” och eftersom jag hör till de oförstående och tillochmed bloggar om det, så måste det innebära att jag använder härskartekniker för att förtrycka Kitimbwa och andra.

Försöker jag diskutera det här på nätet får jag höra från andra vita att jag är vit och därmed ska hålla käften (eller, om motparten är mer artig, så handlar det om att jag inte ”har tolkningsföreträde”).

Hur ska man förhålla sig till sånt? Försvara mig med att jag som ultraliberal vill ha fri invandring, så så jäkla rasistisk kan jag ju inte vara? Eller kanske med en annan härskarteknik – att bara ignorera tramset? Fast det gjorde jag ju inte, eftersom jag skriver det här blogginlägget. Kanske med en tredje härskarteknik – förlöjligande och humor! När den likartade kritiken restes mot glassen ”Nogger Black” år 2005 var någon väldigt snabb med sina photoshop-skillz och gjorde följande:

Jag tyckte förstås att det var hur kul som helst, vilket antagligen bekräftar att jag är en dålig människa. Eller så visar det att anti-rasisterna gör sig själva till parias som få utanför en krets av unga vänsteraktivister tar på allvar. You be the judge.

Vad vill jag ha sagt med den här bloggpostningen? Kanske att jag aldrig kommer att acceptera att endast de kränktas åsikter är värda något, medan jag som ”priviligierad” ska hålla käften. Jag kommer tycka om sånt här också. Sådeså.

6 tankar kring ”Vem är rasist?

  1. Sådan här ”antirasism” är väl ett sätt att försöka få mer anslag till sin förening (i det här fallet Afrosvenskarnas riksförbund)? Risken är att det blir lite som att ropa ”vargen kommer”. När riktig rasism faktiskt väl börjar dyka upp så är det ingen som orkar bry sig längre…

    1. Ja, anslag på sikt, eller så är man så inne i sin egen subkultur att man inte förstår eller tillåter sig att bry sig om hur världen utanför uppfattar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *