Steampunk-fusion

I, for one, welcome our new steampunk overlords!

Utmärkta nextbigfuture rapporterar om General Fusions planer för sin nästa fusionsprototyp. De har ett av alternativen till den enorma tokamak-reaktor som Iter-spåret utgör. Den nuvarande prototypen ser ut såhär:

general fusion

Det hela går ut på att ha ett klot av virvlande smält bly och tajma injektion av bränsle i mitten med pistonger som skapar en akustisk våg som komprimerar bränslet nog för att skapa fusion.

Nextbigfuture rapporterar hur detta klassiskt amerikanska (fast kanadensiska!) entreprenörsprojekt samlat resultatinriktade forskare och ”doers” som hela tiden hittar på smarta lösningar med sånt man kan köpa från hyllan eller fixa med hjälp av samarbeten med lokala företag. Så långt ifrån statlig pappersproduktion och megaprojekt man kan komma!

Den här typen av innovationskraft inom kärnkraftsbranschen dödades av byråkratin i USA på 70-talet, för att aldrig återvända utom möjligen nu på senare tid i Kina. Världen hade sett radikalt annorlunda ut annars.

3 tankar kring ”Steampunk-fusion

  1. Detta är ju jättekul, entrepenörer som inte drivs av pappersjobb och hamnar i miljardinvesteringsfällan, utan anväder standardkomponenter och provar sig fram

    /K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *