Regleringstryck, prolog

Begreppet skattetryck (procent skatteintäkter som andel av BNP) är väletablerat som proxy för hur stort statens ingrepp i ekonomin är. Ändå är skattens totalnivå inte enormt viktigt, vilket bland annat Sverige visar genom att ligga långt framme i BNP/capita trots ett relativt högt skattetryck. Staten gör oerhört många andra ingrepp i vår ekonomi och i våra liv som ofta är skadligare än snedvridningen som skatterna skapar.

Jag tänkte göra en lite inläggsserie om dessa ingrepp och är inne på att införa begreppet ”regleringstryck” för att via associationen till skattetryck leda tanken rätt. Men jag är lite kluven – kanske finns det något etablerat begrepp eller något smartare uttryck? Jag tänker framförallt på statens skapande av deadweight loss och relaterade fenomen. Förslag?

En tanke kring ”Regleringstryck, prolog

  1. Jag har inga förslag än så länge men regleringstryck verkar vara en relevant term.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *