Bilägandets tid är snart förbi

Google experimenterar med autonoma bilar och har lyckats lobba igenom lagar som tillåter dem under testförhållanden i flera amerikanska delstater. Detta är en potentiellt otroligt  disruptiv teknik som idag bara hålls tillbaka av lagar och regler. Utan dessa skulle vi kanske redan idag ha ersatt det mesta av bilägande i hushållen med att nyttja autonoma taxibilar.

När jag pratar om detta med vänner och bekanta så säger många förstås att de vill köra bilen själva och att de och andra tycker om att köra. Dessutom att de vill ha ”friheten” att äga en egen bil. Jag tror det främst är ett utslag av vanans makt och till viss del fantasilöshet. Fördelarna och frihetsökningen med att skippa egen bil och åka taxi istället är nämligen helt enorma.

Det finns SÅ mycket skit man kan slippa! För hur kul är det egentligen att:

 • Binda ett par-tre hundra tusen kronor i onödan?
 • Spara till nästa bilinvestering?
 • Se din bils tidsvärde ticka bort med en tusenlapp i månaden?
 • Lämna in på service en eller ett par gånger per år?
 • Åka på besiktning?
 • Ordna tvätt och däckbyte?
 • Tanka bilen?
 • Byta lampor, spolarvätska, kontrollera däck och olja?
 • Skrapa rutor och ordna uppvärmning?
 • Hantera försäkringar?
 • Stanna och sova på hotell vid långresor?
 • Inte kunna åka fritt om du är under 18, handikappad, sömnig, promillehaltig?
 • Lägga tid och pengar på att skaffa körkort, eller övningsköra med kidsen?
 • Inte kunna jobba, sova eller leka med mobilen när du kör?
 • Förhandla med din partner om bilen alternativt ha två bilar och dubbla kostnader?
 • Leta parkering och betala parkeringsavgift?
 • Ta dig från parkeringen till din verkliga destination?
 • Hålla dig med ett garage och en garageuppfart?
 • Ha tvättprylar, mekprylar, däck, takbox mm hemmavid?
 • Riskera krockar och skador pga den ”mänskliga faktorn”?
 • Betala för förarutrustningen i bilen?

Autonoma taxis tar bort allt detta. Det enda du tvingas göra istället är att blippa lite på din mobil för att få fram taxin, som i de flesta fall bör kunna dyka upp med någon minuts varsel – med smarta algoritmer för att beräkna och förutsäga behov kommer det finnas bilar i närheten.

Autonoma taxis blir betydligt billigare än privatbilar eftersom man inte likt dessa behöver ha en överdimensionerad bil på genomsnittsresan och eftersom utnyttjandegraden kan öka med fler passagerare per sträcka, och eftersom värdeminskningen väsentligen förlorar tidskomponenten. (Många fler mil/år.)

Till övriga fördelar hör att autonoma bilar på landsväg och motorväg kan åka i en sorts ”tåg”, dvs väldigt tätt, vilket minskar bränsleförbrukningen och vägnätets flaskhalsar. Taxis som plockar upp två-fyra passagerare som inte känner varandra reducerar också flaskhalsarna (och trängselavgiften per person) avsevärt. (Det är lätt att ha fyra avskilda enpersonskupéer i varje taxi.)

Vi kommer också bli av med allehanda chaufförsjobb och transporterna kan bli ännu mer just-in-time när det inte finns lastbils- och busschaffisar som behöver pausa. Elbilar blir förstås normen, eftersom bilarna kan ta sig till laddningsstation lätt och eftersom systemet kan välja en bil åt dig med lagom räckvidd (som dessutom kan utökas med snabba taxibyten).

Just nu är det ett stort nejdetkanviinte pga lagar och regler. Vi kan lätt förlora 20-30 år av byråkratiska skäl trots att tekniken lätt skulle tas fram om marknaden fanns där. Jag skulle tro att vi förlorat 5 år redan. Men när lagarna till slut anpassas kommer det att snabbt att omforma resandet totalt. För den som gillar aktiespekulation kan det redan nu vara läge att börja fundera på vilka bolag som kommer bli vinnare och vilka som blir förlorare…

4 tankar kring ”Bilägandets tid är snart förbi

 1. Oj, det hade jag missat att automatiska bilar var så långt framme i utvecklingen.
  Det låter väldigt intressant.
  Själv har jag börjat att hålla koll på Bitcoinprotokollet, och dess förmåga att upprätthålla olika former av kontrakt på ett decentraliserat sätt.
  Det som projektet ethereum arbetar med är bland det mest spännande på länge
  https://www.ethereum.org
  Byråkrater, värdepappersmärklare, tjänstemän och affärsjurister kommer inte att ha det lätt i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *