Effektivt bloggläsande

Effektivt läsande bygger på att man lägger in blogg- och nyhetsprenumerationer i en RSS-läsare och får alla nya inlägg serverade på ett ställe. När jag ser min besöksstatistik förvånas jag över hur få det verkar vara som använder RSS-läsare. Kanske finns det någon brist som gör att en del av RSS-läsningarna inte rapporteras, men annars är det märkliga siffror. Å andra sidan är bloggen ung, så en stor andel av besöken är förstås debut-besök.

Hursomhelst, jag tänkte dela med mig av hur jag gör. Eftersom jag läser ett par hundra blogg/nyhetsinlägg per dag och prenumererar på ungefär lika många bloggar  och nyhetskällor, vore det helt ohanterligt att skutta runt manuellt bland bloggarna för att se om något uppdaterats.

Detta blir ingen steg-för-steg-guide utan bara ett par pekare. RSS-läsaren jag använder på datorer och paddor heter Feedly. Det är lätt att registrera ett konto där och börja lägga in prenumerationer. På mobilen (en Android-lur) använder jag appen gReader Pro som Feedly-läsare, dvs jag har ställt in mobilappen att synka mot Feedly. (Nej, tyvärr gör jag inga pengar på min blogg, så denna reklam är gratis.)

rss-symbol

De allra flesta blogginlägg skummar jag i mobilen under korta snuttar av dötid. När något är så intressant att det kräver uppföljning, noggrannare läsning eller skulle göra sig bättre på datorn så stjärnmarkerar jag det (övre högra hörnet). Inlägget dyker då upp i ”Saved for later”-kategorin i Feedly.

3 tankar kring ”Effektivt bloggläsande

  1. RSS är ”da shit”. En fördel för bloggaren är ju att inte ha samma press att skriva frekventa inlägg utan istället i lugn och ro skriva. Det är för den delen en lika stor fördel för läsaren.

  2. Kör också Feedly. Men läser på en iPhone igenom appen Reeder sedan flera år tillbaks och det fungerar riktigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *