Breaking: Baskern arresterad

Chris ”Baskern” Busby, har arresterats i sitt hem i Devon vid en razzia grundad i någon sorts oro för en kvinna på platsen. Polismän som plötsligt insjuknade/mådde dåligt under razzian medförde ett ännu större pådrag och platsen har spärrats av!

Baskern är kanske den anti-kärnkraftsdesinformatör som figurerat mest här på bloggen. Han har en framskjuten plats i mitt skräckgalleri, har bjudits in av Per Bolund att tala i riksdagen (innan han blev konsumentminister iofs). Omdömesgillt av Per, inte sant? Han anlitas flitigt av diverse gröna organsationer för att obstruera och sprida strunt på alla sorters kärnkraftsrelaterade möten, remissrundor mm, såsom miljödomstolens förhandling om det svenska slutförvaret. Här nedan Baskern i samspråk med Johan Swahn på MKG, miljöorganisationernas kärnkraftsgranskning. (Tillägg: Johan har starka och rimliga invändningar, bland annat mot att han associeras med baskern, se kommentarsfältet! Tillägg2: Bildens förmodade upphovsrättinnehavare har begärt att bilden tas bort, vilket härmed gjorts.)

Baskerns främsta talanger inkluderar att blåsa upp sitt eget CV och att skriva långa rapporter som ytligt ser ut som trovärdiga vetenskapliga arbeten, men som bygger på cherry-picking och allmänt galna beräkningar och påståenden.

The Sun konstaterar också att han ofta anlitas av Russia Today, inte bara för att sprida anti-kärnkraftspropaganda (riktat mot väst för att försvaga oss), utan även när det gäller att sprida tvivel kring Novichok-förgiftningen av Skripals mfl. (Den senare har nu bevisats utförts av ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, men Baskern hävdar förstås att det är en false-flag-operation.)

Varför polisen som gjorde razzian insjuknade kan man bara spekulera i, men Busby har tydligen ett labb i hemmet. Om labbet är ägnat att tillverka de ”anti-strålningspiller” som Busby sålde efter Fukushima och som fick det gröna partiet i Storbritannien att till slut ta avstånd från honom, eller om det handlade om mer ”skojiga” substanser, förtäljer inte historien ännu så länge.

Varför skriver jag detta? Inte bara för att det är en lustifikation, utan för att personer av Busbys kaliber systematiskt utnyttjas av ryssarna i ett mönster av påverkansoperationer. Man identifierar helt enkelt personer som ”naturligt” och av egen fri vilja sprider desinformation och hjälper därefter dessa att bli lite mer effektiva, få en större plattform etc. Alla som kan stöttas en aning för att öka bruset i västvärlden, så tvivel, förvirra etc är nyttiga. I Sverige finns det de som argumenterar för att en herre vid namn Torbjörn Sassersson passar in i mönstret. Han driver en förvillarsite som heter ”Newsvoice” och lanserade en märkligt proffsigt spoofad, falsk variant av faktiskt.se. Det här inlägget är skrivet i syfte att stärka vår immunitet en aning genom att peka på mönstren.Och nu spretar jag iväg en aning, men apropå strunt så sörjer jag inte miljöpartiets reducerade stöd i valet. En av riksdagsmännen som inte fortsätter nästa mandatperiod är Jan Lindholm (mp). Hans senaste motioner är dessa (vissa varsamt parafraserade av mig):

 • Mer ”traditionell” medicin och att inte ta så hårt på evidens.
 • Värna veteranbilsintresset.
 • Krafttag mot kemikalier + omvänd bevisbörda.
 • Moratorium för 5G
 • Strålningsfri skola
 • Strålning, cancer och skolor.
 • Mer solenergi
 • Mer frisk luft i skollokaler
 • Förbud mot atomvapen

Lindholm framstår som en mycket produktiv och besjälad herre, men jag tror att riksdagen kan klara sig utan.

 •  
 •  
 •  
 •  

6 tankar kring ”Breaking: Baskern arresterad

 1. Hej den anonyma ”jeppen”!

  Det ska väl vara an anonym jeppe för att publicera en bild i avsikt att genom ”guilt by association” försöka svärta ner en person som av något oförståeligt skäl ogillas.

  Gå in på Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings hemsida, MKG, som jag är kanslichef för och sök i sökrutan på Busby. Allt du finner är inlagor i olika samrådsprocesser där Busby har deltagit. Skälet till att han överhuvudtaget finns med är att vi på hemsidan dokumenterar processerna.

  Jag har träffat Busby, eller snarast hoptussats med honom, i ett sammanhang (då bilden togs) och deltagit på möten i några sammanhang där även han deltagit. Varför det inleder en publicering av mig tillsammans med Busby i denna artikel är oförståeligt och omdömeslöst.

  Jag föreslår att du tar bort bilden. När du gjort det ger jag dig tillstånd att ta bort denna kommentar. Ingen är ofelbar.

  Johan Swahn
  Kanslichef, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG
  johan.swahn@mkg.se
  070-4673731

  1. Hej den oanonyme ”Johan”!
   Jag tycker dina svar är intressanta och bra och har ingen önskan att ta bort dem. Jag ogillar inte dig personligen. Visst utför du ett i grunden skadligt hantverk, jämförbart exempelvis med en chef för en pro-rökningslobby, men du är seriös jämfört med många andra. Syftet med det jag skrev var inte att svärta ner dig, utan att exemplifiera hur baskerns aktiviteter inte begränsar sig till hemlandet; att han varit mycket aktiv även i Sverige. Det är utmärkt åtminstone indirekt tar avstånd från honom.

   Jag lägger till i inlägget att du har starka invändningar bland annat vad gäller sammankopplingen mellan dig och Busby med en hänvisning till kommentarsfältet. Hoppas att du finner en viss upprättelse i detta.

 2. Här är rubrik och datum på den bild. Jag tog bilden 2009 och har lagt ut den med mitt namn som fotograf på Folkkampanjens hemsida. Nu är den bortplockad. TAG BORT DEN!

  Breaking: Baskern arresterad
  2018-09-13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *