Kina update

Kinas utveckling fascinerar, men är samtidigt lite svår att få grepp om. Här något om såväl kärnkraft som övrig kinesisk ekonomisk utveckling. Igår var det för övrigt tvåårsjubileum på bloggen – tiden går fort.

Kärnkraft

Jag har tidigare berättat om Kinas otroliga bredd i kärnkraftssatsningen. Man licensierar och bygger ryska VVER, amerikanska AP-1000, franska EPR och kanadensiska CANDU för att lära sig. Parallellt har man utvecklat sina egna designer och går nu över från framförallt CPR av generation-2-typ till ACPR (a.k.a.”Hualong”) av generation-3-typ. Dessa egna designer är nu stommen i Kinas satsning för att exportera reaktorer. Dessutom jobbar man målmedvetet på att ta fram flera vitt skilda generation-4-designer.

Såhär ser Kinas reaktorbyggande ut i en graf, där grönt är färdigställda reaktorer och rött är reaktorer som just nu byggs.

china-nuclear-early-2016

Om man betraktar grafen ser man att byggtiderna förlängts något efter Fukushima, men inte så mycket som man skulle kunna förledas att tro. Av de sju äldsta reaktorerna som ännu inte färdigställts är nämligen sex stycken av utländsk design: fyra AP-1000 och två EPR. Det är kanske inte så konstigt att just dessa reaktorer byggs på 7-8 år (som det ser ut idag) medan de inhemska designerna ännu så länge byggs på cirka 5 år.

Yangjiang-4, den första reaktorn i våg fyra, verkar vara mycket nära färdigställande, vilket skulle kunna ge en byggtid på under 4 år. Under nästa femårsplan pratar man om 6-8 byggstarter per år. Det är förvisso lite segt och tar bara en marknadsandel på en knapp procent per år. Men är man uthållig så blir det mycket med tiden.

Övrig ekonomi

Det finns förstås en viss skepsis mot kinesisk statistikproduktion, men jag tycker ändå att den har visst intresse. Här finns en färsk kommunike från Kinas statistikbyrå för utfallet 2015. Några axplock:

 • Befolkning 1375 miljoner, upp 0.5%, urban befolkning upp 1.3 procentenheter.
 • Ekonomisk tillväxt: 7%
 • 2600 miljarder cigaretter, ner 1%
 • primärenergi och el stillastående, kol ner 3%, naturgas upp 3%, vattenkraft upp 5%, kärnkraft upp 29%.
 • Stål ner 2%, cement ner 6%, bilar upp 3%
 • Producerade mobiltelefoner: 1.8 miljarder, upp 8%.
 • Industrirobotar, upp 22%.
 • Nya järnvägar: 953 mil
 • Nya flygplatser: 8
 • Nya optofiberledningar: 441,000 mil. Antal satellituppskjutningar: 19.
 • Antal mobilabonnemang: 1.5 miljarder. 96% har mobil, 688 miljoner använder internet, mobil internettrafik ökade 103%.
 • Export ner 2%, import ner 13%.
 • Antal nya patent: 1.7 miljoner, upp 32%.
 • Arbetare inom hälso- och sjukvård: upp 7%.
 • Antal aktiva kinesiska TV-serier: 395. Antal episoder producerade: 16,560.
 • Döda i arbetsplatsolyckor: 66,000, varav cirka en tiondel i kolgruvor.

Slutsatser? Tja, Kina urbaniserar snabbt, har kontroll på befolkningsutvecklingen, balanserar om ekonomin mot att producera mer för den interna marknaden och mer av tjänster. Som kunskaps- och tekniknation fortsätter man göra snabba framsteg. Ni får som bonus ett ganska slående citat: ”clean energy consumption, such as hydropower, wind power, nuclear power and natural gas, accounted for 17.9 percent”.

3 tankar kring ”Kina update

  1. Japp, detta är också mycket intressant och väldigt bra att Sverige trots fientlig politisk miljö kan hålla sig framme i något avseende!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *