Vindkraften, uppdatering 2016

Jag har följt vindtillväxten år för år och har påpekat att vindkraften sedan 2009 växlat över i en linjär tillväxtbana, dvs ungefär lika mycket ny vind adderas varje år. Frågan är viktig, för att om vinden ligger på linjär tillväxt, och givet en livslängd på 20-25 år, så kommer vindkraften plana ut på en viss förutsägbar andel av världens elproduktion.

Idag publicerade GWEC siffrorna för vind-installationerna 2015 och det är därmed dags att besöka ämnet igen. Och faktum är att liket lever! Vindkraftsinstallationerna år 2015 överträffade nämligen förväntningarna kraftigt. GWECs prognos var på 53.5 GW och utfallet blev hela 63 GW. Mycket av överraskningen berodde på Kina, som ensamt rapporterat in cirka 30 GW, medan resten av ökningen beror på Nordamerika där USA under året garanterade subventionerna för ett antal år framåt och därmed fick ett strålande fjärde kvartal.

Installationerna har utvecklats såhär de senaste åren:

wind-growth-2015

Även om resten av världen bara mycket marginellt slår sitt rekord från 2012, så gör Kinas enorma utbyggnad att vindkraften totalt har brutit sig ut från den nivå på cirka 40 GW per år som gällt sen 2009. Om vi plottar kumulativa vindinstallationer så ser vi att avvikelsen från linjär tillväxt ännu inte är särskilt stor, men ändå så får detta betraktas som ett tydligt utbrott från trendlinjen:

wind-linear

Det brukar hävdas att vindkraften blir allt bättre, med högre kapacitetsfaktorer, dvs mer energi levererad per installerad effekt. Det är en sanning med modifikation. Vindkraften globalt har de senaste 10 åren ökat från usla 22% kapacitetsfaktor till nästan lika usla 23%. Orsaken är Kina, som subventionerar fram vindfarmer men inte har förmåga att faktiskt koppla in dem på elnätet och balansera dem. Notera att energileveransen för 2015 ännu inte finns med (källa: BPs Statistical Review of World Energy 2015):

wind-cf

Så, summa summarum, är det läge att gratulera vindkraften till ett strålande 2015 och till dess utbrott från den linjära tillväxtskurva som man länge brottats med. 63 GW skulle med 30% kapacitetsfaktor kunna producera cirka 166 TWh/år, vilket tar en marknadsandel på cirka 0.7%. Med 20 års livslängd ger det en asymptotisk penetration på 14%, en rejäl ökning sen mitt förra estimat på cirka 10%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *