Elbilsuppdatering

Det blir lite blandat om elbilar i det här inlägget. Mina egna upplevelser med den egna Leafen, hur 2015 gick för elbilar och några modelljämförelser inklusive GMs nya elbil som kommer nästa år.

Jeppens Leaf

Skaffade bilen i maj och den har gått stabilt utan behov av verkstadsbesök. Jag funderade på hur bränsleekonomi och värme skulle fungera på vintern, men det har inte varit några problem alls. Rattvärmen är skön – man slipper handskar. Man klickar annars lite på appen en halvtimme innan man ska dra iväg så är bilen varm när man kommer ut. Bränsleekonomin i december var 1.8 kWh/mil mot 1.6 kWh/mil i somras, så vinterdäck och uppvärmning drar lite extra. Jag bytte apropå det till vinterdäck själv, smidigt med det här nya sättet där skruvarna sitter på bilen och man hänger på hjulen och skruvar på en sorts mutter.

Elbilsmarknadens utveckling

Supermiljöbilspremien har funnits sen januari 2012 och varit oförändrad på 40,000 kr per bil sen dess. I höstas halverades dock premien för laddhybrider, dvs bara rena elbilar får numera hela premien. Därför är det naturligt att förvänta sig att marknaden kantrar en liten aning mot rena elbilar år 2016. År 2015 tog rena elbilar cirka 0.8% av nybilsförsäljningen i Sverige och laddhybrider det dubbla (enligt SCB):

elbilar2015

Försäljningen har ungefär fördubblats varje år och tiofaldigats på tre år. Givetvis måste den utvecklingen börja mattas inom något år eller två. (Fortsatt exponentiell utveckling skulle ge elbilar och laddhybrider 100% av marknaden år 2020.)

Globalt såldes 448,000 elbilar + hybrider år 2015 mot 321,000 året innan, vilket är en ökning på 40%. Här finns en del intressant statistik framförallt från USA, uppdelat per modell. År 2015 fick Nissan Leaf ge vika till Tesla Model S i toppen på försäljningsligan. Totalt 72.5 miljoner bilar såldes i världen 2015, vilket innebär att andelen el+laddhybrider hamnar på 0.6% globalt (mot cirka 2.4% i Sverige, alltså).

Bilförsäljningen i världen är alltså cirka 1/100 invånare i världen, 4/100 i Sverige och Tyskland, knappt 0.2/100 i Indien samt drygt 5/100 i USA.

Befintliga elbilar vs Chevrolet Bolt

GM har nyss presenterat specifikationerna för sin nya elbil, Chevrolet Bolt (kommer säljas som en Opel i Europa).

bolt

Det bådar gott för branschen att det kommer in prispressare. Bolten kommer inte släppas förrän sent 2016, dvs modellår 2017. Jämförelsen nedan är alltså orättvis, eftersom den jämför en framtida bil med befintliga bilar. Men iallafall, såhär ser några notabla elbilserbjudanden ut (inklusive Teslas snikmodell):

electric-comparison

Notera att Bolten har nästan samma räckvidd som Teslan till halva priset, och dubbla räckvidden mot Leafen till samma pris. Sista raden i tabellen illustrerar detta med pris/kWh. Bolten är alltså ungefär dubbelt så bra på det viset (och BMW ligger hopplöst efter). Jag har angett priserna i tusentals US-dollar. Multiplicera med tio för det ungefärliga svenska priset inklusive moms.

Bolt tycks också ha ett modernare gränssnitt än Leafen, fast det är en amerikanare. Man erbjuder Apple CarPlay eller Android Auto på en större skärm, medan Leafen har ett helt eget system som börjar kännas lite daterat. Att accelerationen är avsevärt bättre gör inget heller, men jag tycker redan Leafen är sanslöst stark från stillastående, så detta kanske mest har praktiskt värde i vissa omkörningssituationer.

Som sagt, kul med lite konkurrens! Jag skulle gissa att Bolten inte kommer finnas i tillnärmelsevis tillräckliga volymer för att tillfredsställa efterfrågan det första året (åren?), särskilt inte i Europa, men det är ändå ett erbjudande andra tillverkare kommer behöva förhålla sig till.

2 tankar kring ”Elbilsuppdatering

  1. Dock tar det emot rätt rejält att köpa en Opel, av iofs helt irrationella skäl. Nissan verkar i tysthet jobba på en ny version av Leaf med upp till 60kWh batteripack som enligt rykten ska komma någon gång 2017-2018. Vi får bara hoppas att priset inte sticker iväg allt för mycket.

    Den rena elbilen i modern tappning är ju fortfarande en relativt ung produkt som utvecklas ganska mycket med från modell till modell vilket gör det liite svårt för oss tvehågsna att slå till.. 🙂

    1. Mmm. Jag antar att Nissan måste jobba i tysthet för att inte årets modeller ska bli stående pga folk som hellre väntar ett år. Men vi kan få den effekten redan nu iochmed Bolt – att folk hellre väntar på den än att de köper en Leaf idag. Tror att Nissan måste matcha rätt snart, och kanske erbjuda billigare leasingavtal i slutet av året för att bli av med de sista bilarna.

      Nissans privatleasing riktigt bra – man binder inte upp sig på mer än två år och det är ganska lagom när man väntar sig snabba framsteg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *