Helgläsning v28

1. Sara Mohammad om vänsterpartiets låsningar när det gäller kvinnoförtryck.

2. Den här boken ser intressant ut: Markets without Limits: Moral Virtues and Commercial Interests

3. Conversable Economist om Peak Farmland, Peak Timber, Peak Car Travel, Peak Child:

Since about 1940 American farmers have quintupled corn while using the same or even less land. Corn matters because it towers over other crops, totaling more tons than wheat, soy, rice, and potatoes together. Crucially, rising yields have not required more tons of fertilizer or other inputs. The inputs to agriculture have plateaued and then fallen, not just cropland but nitrogen, phosphates, potash, and even water

4. Österrike & Co visar på en helt extrem dubbelmoral när de nu stämmer Storbritannien inför Europadomstolen pga landets stödsystem till ny kärnkraft (Hinkley Point C). I Europa öses tusentals miljarder i subventioner på förnybart, av bland annat Österrike. Jag ger inte stämningen några stora chanser i EC.

5. Mycket pedagogisk video om Fukushimas insignifikans för miljö och hälsa:

6. Vindkraftsbranschen rapporterar ett tvärstopp i investeringar under andra kvartalet iår:

”För första gången sedan Svensk Vindenergi började med kvartalsvis insamling av uppgifter från turbinleverantörerna för tre år sedan, har det inte tillkommit några bindande kontrakt […] Genomsnittet per kvartal de senaste 12 månaderna är 131 MW.”

Min kommentar: Låga elpriser (20-30 öre) och låga elcertifikatspriser (krupit ner under 15 öre) leder till att det inte går att räkna hem nyinvesteringar i vindkraft. Trycket ökar på den grönröda regeringen att öka elcertifikaten och få fler reaktorer nedlagda, så att vindkraften blir lönsam igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *