Energi 2014

Imorse släpptes BP Statistical Review 2015. Den här statistiksamlingen ser jag som världens främsta när det gäller energi och det releasedagen borde jag egentligen ha semester för att blogga, men tyvärr… Passar på att ge några uppdaterade grafer över energianvändningen i världen. Värt att nämna att icke-termiska källor av BP multipliceras med ca tre för att sätta dem på likvärdig fot med termiska källor. Enheten är genomgående energimängden i en miljon ton olja, eller Mtoe (million tonnes of oil equivalent).

Energitillförseln i världen per energislag under 2014:world_energy_by_source_2014

Solcellerna har nått tre promille. Vindkraften tolv promille. Men hur har det förändrats? Först, låt oss friska upp minnet när det gäller ökningen 2013:world_energy_increase_2013

För den som är orolig för klimatet så blev förändringen 2014 trots allt bättre (notera skillnad i skala på Y-axeln):

world_energy_increase_2014

Alla energislag, inklusive kol, ökar alltså även 2014. Totalt ökade energianvändningen med 221 Mtoe år 2013 och bara 121 Mtoe år 2014. Notera att det verkar som att dessa färska data motsäger tidigare rapporter om minskade CO2-utsläpp under 2014!

Olja, gas, kol, vattenkraft och vindkraft hade mindre ökningar 2014 än 2013. Kärnkraft, solceller och övrigt förnybart hade större ökningar 2014 än 2013. Kol ökar förvisso ganska lite jämfört med tidigare år, men det är värt att känna till att kolkonsumtionen tenderar att revideras uppåt i senare statistik, samt att Kina fortsätter expandera kolkraftskapaciteten.

Förnybart exklusive vattenkraft utgör fortfarande en mycket liten del av total energitillförsel, vilket lätt ses i en staplad graf:

world_energy_series_stacked_area_2014Om vi istället plottar varje energislag för sig i en graf, så ser vi bland annat att oljan följer sin kurva sen början av 80-talet rätt väl. Ingen peak oil, alltså. År 2014 ökade oljan i särklass mest av alla energislag:

world_energy_series_curves_2014Vi ser också att sol och vind ännu är långt ifrån att matcha kärnkraftens rampningskurva under 80-talet, men att kärnkraften i princip står och stampar just nu. 1984-1985, precis innan Tjernobyl, ökade kärnkraften med cirka 50 Mtoe/år, medan sol och vind tillsammans idag adderar ungefär hälften per år. Mer om det i ett senare inlägg.

6 tankar kring ”Energi 2014

  1. Tack, jag har haft lite mycket att göra och kommer fortsatt ha det några veckor. Hoppas kunna blogga lite mer frekvent från mitten av juli ungefär.

   Det vore fantastiskt om effektskatten kunde undanröjas, men jag ger det inte så stora chanser. Skulle det ändå lyckas så blir det antagligen en mycket temporär seger, eftersom det finns andra sätt att stjäla kärnkraftens intäkter. En EU-process om tyska uranskatter har nyligen förlorats, exempelvis:
   http://www.world-nuclear-news.org/NP-German-nuclear-fuel-duty-is-legal-says-European-court-0506155.html

 1. Tack!!

  Jag saknar biobränslen i grafen. Eldning av trä etc borde väl ändå slå sol och vind?!

 2. Hej

  Jag blev lite fundersam när jag såg dina siffror ovan.
  Vart finns förbränning av biobränslen och sopor med i bilden? Har siffror från 2011 då de står för ca 10% av energiproduktionen känns konstigt att det skulle ha sjunkit till typ 0,9%?

  1. Hej! Är på resande fot men tror att jag plottat BPs data korrekt. Dubbelkollar när jag kommer hem. Allmänt så rapporteras nog inte just biobränsle så bra, eftersom det handlar mycket om att folk samlar pinnar etc. Andra kan ha gjort skattningar men bp kör på det som rapporterats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *