E-cat-hoaxen

En italiensk uppfinnare, Andrea Rossi, har sedan 2007 kört ett kall fusions-bedrägeri. Han kallar sin produkt E-cat, eller Energy Catalyser. Då och då demonstrerar han den inför utvalda naiva forskare, pinsamt nog flera från Sverige, för att kunna attrahera ännu mer lättlurade investerare. (Wikipedia hävdar att han dragit in minst $11.6 miljoner.) Gemensamt för alla sådana demonstrationer är att de sker på hans villkor och förändras mellan varje gång för att observatörerna inte ska kunna utnyttja kritik mot tidigare demonstrationer.

Saken har varit stendöd rätt länge nu i mina ögon, men nu har det helt sjuka hänt att Elforsks VD Magnus Olofsson annonserar i en debattartikel i Ny Teknik att Elforsk ska ta initiativ till att ”bygga upp en samlad svensk forskningssatsning”. Elforsk (ett branschsamarbete med stora statliga inslag) bör hädanefter rätteligen kallas ”Eltorsk”.

Orsaken till att Eltorsks VD satsar på detta är att Rossi et al släppt en ny rapport med detaljer från en ny demonstration. De tidigare demonstrationerna har kritiserats för att isotopsammansättningen hos fusionsprodukterna matchar den man finner i naturen, vilket inte borde vara fallet om den förväntade fusionen ägt rum. Det tycks Rossi et al ha rättat till denna gång genom att köpa lite singel-isotop-material som får agera ”aska” efter fusionsprocessen. Stephan Pomp bloggar förtjänstfullt om hur inte heller den isotopsammansättning som nu redovisas är rimlig för fem öre utan uppenbart planterats.

Tekniskt är det alltså nonsens. För mer intressanta tekniska argument, se GoatGuys kommentarer på NextBigFuture. Vidare har Rossi dömts för bedrägerier förr. Men det är inte sådana saker som främst får mig att avfärda detta. Det har med detta att göra:

 1. Exxon Mobil, $491B
 2. Sinopec, $486B
 3. Shell, $478B
 4. Wal-Mart, $476B
 5. China National Petroleum, $455B
 6. BP, $379B
 7. Saudi Aramco, $365B
 8. State grid corporation of China, $338

Av de åtta största företagen i världen är Wal-Mart ensamt icke energirelaterad. Den sammanlagda årliga omsättningen för bara dessa sju energiföretag är i storleksordningen 3000 miljarder dollar. Sen kommer aningen mindre spelare som Total, Chevron, Philips, Gazprom, E.On, Statoil, Irans, Brasiliens och Kuwaits oljebolag mfl. Tusentals miljarder dollar som söker billigare lösningar!

Rossis enkla garageprojekt producerar enorma mängder energi i en otroligt kompakt formfaktor och utan strålning (trots att någon form av kärnreaktioner ska pågå). Det borde alltså vara lätt att skapa en produkt och börja sälja. Ändå ser vi, ännu efter 7 år, inga konvulsioner på marknaden. Varken på aktiemarknaden eller någon annanstans. Rossi har gått från 57-åring till 64-åring under perioden. Har han tänkt dö av ålder istället för att bli världens rikaste och mest ansedda man? Och varför har inget av världens energibolag eller militära underrättelsetjänster varit framme och försökt lägga beslag på idén? Jo, för att den är ett bedrägeri. Vore den sann skulle den gå att demonstrera på riktigt och den skulle attrahera mer än $11.6 miljoner från jordens mest lättlurade investerare.

Mer intressant än själva bedrägeriet är alla som försvarar det på nätet. Se exempelvis kommentarerna på Stephans bloggpostning, NextBigFuture eller till Eltorsks debattartikel. Detta försvar borde det forskas om, däremot! Hur kan folk tro på sånt där, och på vilket sätt har den svenska skolan svikit dem?

9 tankar kring ”E-cat-hoaxen

 1. Bra skrivet.
  Du glömde att nämna att han skakat galler som följd av något av hans bedrägerier – han har varit i energisektorn och härjat tidigare, men då bluffat på sätt som varit lättare att genomskåda.

  Något som också bör nämnas i sammanhanget är att han i stort sett bara fått uppmärksamhet i Sverige. Det finns nämligen en journalist på NyTeknik som i allra högsta grad varit delaktig i historieskrivningen genom att bland annat koppla ihop Rossi med Svenska forskare. Dessutom har denne journalist själv aktivt deltagit/hjälpt Rossi vid demonstrationerna samt skrivit en bok om Rossis energikatalysator. Det står utom allt tvivel att Rossi inte skulle kunnat lura så många om han inte haft draghjälp av denne svenska journalist.

  NyTeknik har fått utstå rejäl kritik för detta från bland annat Medierna i P1, och även vetenskapsradion har varit väldigt kritiska till NyTekniks rapportering. Trots detta fortsätter samma journalist att skriva artikel efter artikel om detta bedrägeri.

  1. Tack, det är stark ytterligare info! Jag hade koll på en del av det du skriver, men försöker fokusera på min pusselbit. 🙂 Något jag förresten tycker är riktigt kul i Rossis bakgrund är följande från Wikipedia: ”In 1973, Rossi graduated in Philosophy at the University of Milan,[6] with a thesis on Albert Einstein’s Theory of Relativity and its interrelationship with Edmund Husserl’s Phenomenology”. Känns som en bra inspirationskälla/utgångspunkt för vetenskapligt bedrägeri.

 2. När Stephan Pomp, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet skriver ”I just got a hint by a careful reader ”.. har han läst den (rapporten) över huvudtaget??

  Är man kritiks eller nyfiken läs hela rapporten.. en snabb genom läsning tar ca 3 timmar.. ca 3 minuter per sida..

  1. Jag håller med om att den övertydliga transmutationen med utbrända bränslet (som ju inte borde vara fullständigt utbränt) gör att man ifrågasätter resultaten. Om det vore sant så borde processen även ske spontant i naturen. En fråga är om det idag finns modeller som utan LENR förklarar koncentrationerna av olika nickel- och litiumisotoper i naturen eller hjälper E-cat-resultaten till att förklara dem?

   Det mest sannolika är onekligen att antingen bränslet eller också askan medvetet blivit utbytt. Det är synd att inte författarna diskuterar dessa två möjligheter öppet och hur de försäkrade sig mot detta. Man undrar också varför inte man fick tillgång till hela askan; varför bara 1% av den? Eftersom Rossi både satte in och tog ut bränslet gör isotopförändringen att man misstänker att hela experimentet är ett bedrägeri.

   Det finns samtidigt mycket starka invändningar mot detta tankesätt. Om Rossi verkligen ville bedra så vore det osmart att låta isotopförändringen vara så övertydlig. Om han gör sitt nickelpulver själv borde han kunna blanda till en mer trolig isotopmix. Om det verkligen är lurendrejeri så är frågan hur Rossi lyckats få till illusionen av så stor och tydlig energiproduktion under en hel månad utan att forskarna fattat misstankar. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det skulle gått till, även med hjälp på insidan från en eller flera personer. Övriga personer borde upptäcka sådant fuffens.

   Jag håller därför fortfarande dörren på glänt för att LENR och e-cat fungerar och att atomkärnor i metaller under vissa förutsättningar och vissa katalysatorer kan övervinna denna starka coloumbbarriären genom någon slags kvantmekanisk resonans/tunnling. Det skulle vara så otroligt spännande både med tanke på vad det skulle betyda för vår energiproduktion och forskningen. Det finns ju även andra forskare som sett tecken på LENR och transmutation med liknande modeller som innehåller kväve och nickel. Dock är resultaten mycket spridda när det gäller radioaktivitet och isotoper och svårt att reproducerbara. Förhoppningsvis får vi inom en snar framtid veta om LENR är sant eller bara önsketänkannde.

   1. Jag är inte tillräckligt mycket stjärnfysiker för att besvara frågan om naturliga isotopsammansättningar, men jag kan inte påminna mig att jag hört något om att de skulle vara inkompatibla med teori. Men jag håller helt med att man borde se processen i naturen om den är möjlig, och då finna avvikande isotopsammansättningar här och där där man haft en spontan kallfusion (analogt med de naturliga fissionsreaktorerna i Oklo).

    Som sagt, GoatGuy förklarar en del om hur eltillförseln kan underskattas och temperaturen överskattas. Det krävs rejäl multidisciplinärt kunnande för att tänka på allt som kan vara fel i en sån testuppsättning. Troligen har Rossi jobbat för att få till flera oberoende källor av felmätningar, så att åtminstone någon skulle gå obemärkt förbi.

    Jag håller inte dörren på glänt för E-Cat, utan avskriver det som bluff. Det är för mycket som inte stämmer. LENR i allmänhet kan man ju hoppas på lite sådär utan arbetsinsats, men jag föredrar att lägga eventuell hoppas-kraft och hänga-med-kraft på avancerad fission och fusion av teori-kompatibla slag. 🙂

  2. Han har uppenbart läst, men sen är frågan hur mycket kraft man ska lägga på att söka ytterligare orimligheter när man redan hittat en bunt elefanter i rummet. Jag föredrar att skarpa killar som Stephan inte lägger alltför mycket kraft på bedrägerier.

 3. Såg en intressant amatör-dok igår om Torium på Youtube, Kirk Sorensen (my hero) nämner det gapet som finns mellan förbränning av kol och fission/fusion.
  Kanske hoppade vi över LENR som skulle hamnat däremellan eftersom vi först nu börjar se nya egenskaper i material på nano-nivå?
  Jag är såklart skeptisk, men det hela är ändå kittlande intressant.

  /Spelat för mycket Civ.

 4. Förmodligen mätfel och eller felaktiga antaganden i beräkningen. Exempelvis syns glödtråden på bilden i rektorn. Om den temperaturen från glödtråden sen används för att beräkna strålningseffekten som om den kom från hela ytan på aluminiumröret får man naturligtvis aldeles för högt värde på avgiven effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *