Tillväxthaverism, prolog

Många gröna debattörer är tillväxthaverister. En vanlig tillväxthaveristisk ramsa är att ”Den som tror på oändlig tillväxt på en planet vars resurser är ändliga, är antingen galen eller ekonom”. Precis som klimathaveristerna, kosthaveristerna mfl tror tillväxthaveristerna förstås att deras egen kunskap överglänser experterna inom det aktuella fältet.

Det är lätt att hålla med om att ekonomisk tillväxt faktiskt måste upphöra någon gång, men det läget är bara intressant som väldigt fantasifull science fiction, inte som underlag för policybeslut. Tillväxthaveristerna tror tyvärr att det är här och nu, baserat på en hel uppsjö feltänk.

Bloggen Ekologistas, exempelvis, skrev nyligen om tillväxtens långsiktiga omöjlighet och texten utgör precis den tågkrasch i slow-motion som jag föreställde mig när jag läst rubriken. Resonemangen uppvisar en provkarta på de vanligaste misstagen och det bör vara illustrativt att gå igenom dem. Det blir för långt för ett enda inlägg och flera av misstagen förtjänar en egen behandling, så jag gör en liten bloggserie. Här introducerar jag konceptet, samt ”hela listan” på Ekologistas tillväxthaveristiska missar:

 1. det ekonomiska systemet förutsätter tillväxt
 2. betrakta ekonomisk tillväxt oberoende av befolkningstillväxt
 3. tillväxt ökar klyftorna
 4. vi måste lämna tillväxtutrymme till u-länder
 5. diminishing returns inom effektivisering
 6. ekonomisk tillväxt kopplas till energitillväxt
 7. energins krympande roll i ekonomin leder till kollaps
 8. vi gröna förstår ekonomi bättre än ekonomer

Några andra tillväxthaverister: Schlaug, Cornucopia, Lillemets. Stay tuned.

6 tankar kring ”Tillväxthaverism, prolog

 1. Stayar tuned. Nyfiken på fortsättningen.

  Det är ju dock sant att man inte kan fortsätta att bryta malm etc. i all oändlig framtid – någon gång tar jorden slut. Men vad som potentiellt skulle kunna ske om miljoner år är helt fel fokus 2014 – det är väldigt mycket att göra på jorden som känns viktigare att fokusera på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *