Helgläsning v24

Ska försöka få ut dessa på fredagkvällar, men bättre sent än aldrig. Den här gången blir det ett ovanligt fokus kring ett lite ovanligt tema här på bloggen, nämligen invandring:

1. Forskning om invandring i USA visar, kanske inte så förvånande, att vissa värderingar ändras långsammare än andra: deep personal religious values, some family and moral values, and political orientation converge very slowly to the prevailing US norm. Other, such as attitudes toward cooperation, redistribution, effort, children’s independence, premarital sex, and even the frequency of religious practice or the intensity of association with one’s religion, converge rather quickly”. Eller, med andra ord, åtminstone i USA, så sker integrationen (dvs det som spelar stor roll för omgivningen) fort. Vore kul med motsvarande undersökningar i Sverige.

2. En miljard människor per färg:

3. Andreas Bergh visar att integrationen av invandrare på arbetsmarknaden beror på hur mycket inkomstspridning man tillåter i respektive land. Mer inkomstspridning medför att det blir lättare för invandrare att få jobb. Självklar ekonomisk intuition förvisso, men bra att få även detta bekräftat empiriskt.

4. Ny forskning visar att såväl högutbildade och lågutbildade infödingar tjänar på invandring i de flesta länder. Skillnaden mot tidigare forskning som visat sämre utfall för lågutbildade infödingar är att man nu tagit hänsyn till vinsten med snabbare matchning (mindre sökfriktion) på arbetsmarknaden.

5. År 2013 skickade invandrare i Sverige 18 miljarder till släkt och vänner i hemlandet. Det motsvarar ungefär hälften av biståndsbudgeten och fungerar troligen betydligt effektivare än bistånd. Varför inte avskaffa biståndet och använda pengarna till att öka jobbskatteavdraget och invandringen, så kan invandrare skicka hem mer pengar? Win-win-win.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *