Sossarna fiskar i grumliga vatten

Ibland får moderaterna skit för att det strömmar väljare till SD från dem. Det ska liksom bekräfta att SD och övriga högern är kommunicerande kärl, ha näraliggande åsikter etc. På ett sätt ligger det förstås något i det, åtminstone när det gäller konservativa.

MEN, man kan också se att glaset är mer än halvfullt. Att moderaterna tappat hela två procentenheter till SD sen valet 2010 enligt SCBs senaste väljarbarometer är förstås ett kvitto på moderaternas och Reinfeldts kompromisslösa hållning mot SD, för invandring och invandrare och för frihet, asylrätt och fri rörlighet inom EU.

Att sossarna, som enda parti, lyckats ta väljare från SD (säkerställda 0.5 procentenheter) sedan novembermätningen beror givetvis på motsatsen. De har lockat tillbaka väljare från SD bland annat genom EU-valrörelsens mest främlingsfientliga affischer:

s-affisch

Andemeningen är följande: ”Är du en överbetald eller inkompetent svensk? Bra! Vi lovar att nästan inga invandrare kommer tillåtas konkurrera med dig om jobben. Vi lovar att de inte ens ska få ta jobb du inte vill ha. Din nominella löneutveckling och anställningsbarhet kommer försvaras genom att invandrarna får ruttna på bidrag. Vi lovar att sätta upp fler och större hinder mot olika former av gästarbete från andra EU-länder så att färre vågar sig hit.”

Obligatorisk Milton Friedman:

Så mycket för sossarnas påstådda anti-rasism

4 tankar kring ”Sossarna fiskar i grumliga vatten

 1. Nationalsocialister är ju brunröda enligt egen utsago, så att de kallas högerextrema är lite skumt. Men jag tycker du är lättvindig när du hänför SD m.fl. till rödinglägret. Jag har jobbat både med telekom, medtek och medforsk, och hör samma litanior om lägre kompetens, småfusk, lönedumpning etc. från kollegor (som annars varit tämligen blåa i sina åsikter) i samband med tillverkningsoutsourcing till Kina eller läkarinvandring från Östeuropa och Mellanöstern. Man har den moral man har råd med.

  1. Jag försökte varken kategorisera väljarna eller SD, utan pratade om hur de övriga partierna förhåller sig till SD.

   S vill vinna och triangulerar därmed mot SD. Tydligen vill inte Reinfeldt vinna tillräckligt mycket för att ta det steget.

   1. Ok, sorry för att mitt inlägg blev lite OT, jag pekade mer på något som jag sett dig argumentera för tidigare, minns inte var. Visst har du rätt angående trianguleringen.

    1. Det är lugnt, associera gärna. Det där med vilka som röstar på olika partier är också intressant. Lite på gång med ett sånt inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *