Iranian citizens, are you happy?

Hur länge håller Irans teokrati? Två år till? Fem år? Den var nära att falla under demonstrationer för fem år sen och nära att falla igen i samband med arabiska våren. Trycket byggs upp alltmer.

Det senaste är att Irans polis arresterade ett antal Teheran-ungdomar som gjort en ”obscen” video där de dansade till Pharell Williams låt ”Happy”. Fångarna paraderades på TV och fick med brutna röster säga att de vilseletts av regissören. Exakt hur obscen videon är kan beskådas här:

https://www.youtube.com/watch?v=YX3t6wW-IJA

Senare släpptes fångarna med undantag av regissören, efter en kritikstorm och efter att president Rouhani, som är en resonabel och modern man, iallafall jämfört med förra presidenten Ahmedinejad, tweetat att Happiness is our people’s right. We shouldn’t be too hard on behaviours caused by joy.” Bara lite hårda, inte för hårda… Men givetvis är det inte presidenten som bestämmer, utan ayatollah Khamenei och hans väktarråd.

Det man kan ta med sig från den här historien är hur Teherans medelklass och uppåt fungerar, socialiserar och klär sig inomhus och i egna områden, när den religiösa polisen inte ser på: Ungefär som sina motsvarigheter i andra storstäder! Repressionen är givetvis avskydd i breda lager. En person eller en liten grupp kan inte, vågar inte göra revolution även när det finns en stark majoritet för förändring, men förr eller senare kommer den där breda störningen i systemet som skapar en samtidighet. Den dagen börjar ett nytt kapitel i persernas mångtusenåriga historia. Det är nära nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *