Tänd lyset på Earth Hour

Nu börjar facebook-propåerna om WWFs Earth Hour dyka upp. De vill att vi ska ha ljuset släckt under särskild timme på kvällen i nästa vecka och tanken är att detta ska sända en signal till makthavarna att ta klimathotet på allvar. Varje år brukar det komma en hel del kritik mot evenemanget, och jag sällar mig självklart till kritikerna.

Javisst, global uppvärmning är troligen det största hotet mot vår globala civilisation. Men att släcka lyset, som metafor betraktat, är det sämsta valet jag överhuvudtaget kan tänka mig. Elektricitet är civilisationens krona, en oerhört nyttig vara som ger oss ljus och energi helt utan utsläpp vid användningspunkterna. I kloka länder som Sverige och Frankrike är den även i stort sett utsläppsfri vid produktionspunkterna. Istället för att släcka lyset en av årets 8760 timmar så borde skurkstater som Tyskland och Danmark ta efter oss och hålla lyset tänt.

Energianvändningen har mättats för utvecklade länder, men ju mer utvecklat ett land är, desto större andel elektricitet i energi-användningen. Och jag antar att ni alla sett hur koreanska halvön ser ut som en ö på natten eftersom Nordkorea är helt utan ljus?

nordkorea på natten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *