Solförlustkalkylatorn

 • 71
 •  
 •  
 •  

6 tankar kring ”Solförlustkalkylatorn

 1. Vill ni vara vänliga och gör samma kalkyl för kärnkraften inklusive slutförvaret s kostnader. Metoden är inte godkänd i Sverige ännu. Hur är det i världen?

  1. Solförlustkalkylatorn behandlar nya solceller ägda av hushåll. Ny kärnkraft är tyvärr inte aktuell i Sverige, och blir den aktuell så kommer den troligen inte drivas av privathushåll. Därför blir kalkylen ganska annorlunda.

   Vill du ha info om exvis Ringhals ekonomi, så finns det här. Kostnaden är ca 36 öre/kWh, varav 20% effektskatt. Höga avsättningar för kärnavfallshantering ingår.

   Vill du ha info om kostnader för ny kärnkraft så kan exvis detta vara av intresse:
   http://nejdetkanviinte.se/2016/01/16/energikostnader-och-ranta/

 2. Solcellerna kommer ju tjäna ut en dag, och de måste demonteras och transporteras till deponi. Det bör faktiskt kosta!

 3. Hej!

  Behövs en uppdaterad uträkning nu när vattenfall bytt sina paket? Skulle även vilja lite mer faktiska källor. Jag tror på siffrorna men vill gärna veta vart siffrorna kommer ifrån 🙂

  1. Tack för feedback. Vattenfall verkar ha höjt sina priser under året. Paketet till mindre villan är identiskt med det jag använde till standardvärden, men har nu ett snittpris på 120,000 kr istället för strax under 100,000 kr. Vilka siffror är det du helst skulle vilja ha källor till?

 4. Bästa minskningen i elförbrukning är för mig med direktverkande eluppvärmning att installera luftvärmepump. Återbetalar sig på 2-3 år. Om jag skall ha solceller måste jag bygga om taket, vilket ger en återbetalningstid på 20+ år. Marknaden regerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *