Feministisk posthumanistisk miljöforskning

Ja, som vi har väntat! Men nu har 40+10 miljoner äntligen anslagits som grundplåt för att skapa ett akademiskt centrum inom detta ämne i Linköping, enligt pressmeddelande på Göteborgs universitets hemsida. I väntan på mer eget bloggmaterial från mig hoppas jag att du kan finna tröst i dessa goda nyheter från universitetsvärlden. Pepp! Några axplock från meddelandet:

”I en värld av dramatisk stegrad klimatpåverkan har vi inte längre lyxen att föreställa oss natur som avskild från kultur”.

Där hör ni! Sötebrödsdagarna är över, alla ni som vältrat er i föreställandets lyx.

”Nyligen utlystes fem doktorandtjänster. Även två stycken tvååriga postdoc-tjänster har utlysts. – Vi fick otroligt många duktiga sökande till doktorandtjänsterna. Över tvåhundrasjuttiofyra stycken för att vara exakt.”

Ja, det var verkligen exakt för att bara vara en undre gräns. (Undrar förresten hur många icke-duktiga som sökte.)

”humanioras tidigare uppdelning mellan kultur och natur är passerad. […] Denna tanke, kombinerad med feministiska och anti-koloniala forskartraditioner, kommer att genomsyra all verksamhet”

Inte bara feministisk och posthumanistisk, utan även anti-kolonial? Kan vi hoppas på att de kommer motverka IAEAs tendens att på kolonialt manér försöka tvinga på u-länder med kärnkraftsambitioner varsin mördande kärnkraftsbyråkrati av västerländskt snitt? Nehej, inte det nej…

”Tanken bakom detta är att bryta känslor av distans och maktlöshet, och också att bryta avpolitiseringen av de stora miljöfrågorna, förklarar Cecilia Åsberg.”

Bryta avpolitiseringen!? En oavsiktlig dubbelnegation eller en ovanligt uppriktig ambition?

”Den här sortens komplexa miljöfrågor följer inte disciplinära gränser. Klimatförändringarna till exempel, kan vi inte förvänta oss att enbart tekniker och ingenjörer ska kunna lösa. Det är ju främst ett beteende- och normproblem.”

Indeed. Patriarkala normer och strukturer skyndar på införandet av vitvaror, telekom, elektrifierade stora sjukhus och dylika k*kförlängare i fattiga länder. Åh, alla dessa cis-män som lierar sig med ingenjörer istället för att helt enkelt frigöra sig från manliga materialistiska normer och beteenden.

”Förstår man hur vi som mänskliga subjekt alltid redan är förkroppsligade och inbäddade i naturen får det konsekvenser för hur vi agerar med den, säger hon.”

I sanning! Vi kan förvänta oss mycket klokskaper framöver, det känner jag på mig.

3 tankar kring ”Feministisk posthumanistisk miljöforskning

  1. Hahahahaha… jag skrattar så jag gråter men inser att det är våra skattepengar som bekostar galenskaperna. Snyft…

  2. Hmmm,
    ”Förstår man hur vi som mänskliga subjekt alltid redan är förkroppsligade och inbäddade i naturen får det konsekvenser för hur vi agerar med den, säger hon.”

    Jag har alltid trott att det gänget argumenterar för att den kulturella människan har satt sig över att människan skulle vara ett djur. Men, men, man lär sig något nytt ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *