Helgläsning v18

1. Japan har 21 GW ny kolkraft på gång. Hoppas det stannar vid det – Japan hade 47 GW kärnkraft innan Fukushima, och om inte reaktorflottan får tillstånd att starta igen så blir det troligen ännu mer kol.

2. Anders Borgs eftervalsanalys, om hur man skapar lyckosamma reformer och om hans egna misstag. Han ångrar bland annat att han inte luckrade upp arbetsrätten tidigt i andra mandatperioden. ”To deal with youth unemployment and the problem of integrating immigrants, the government entered long negotiations with partners on the labour market. After some 250 meetings and no results, the conclusion are clear. The unions will not voluntarily …” Läs hela.

3. Lärarutvärderingar från studenter korrelerar negativt med hur bra studenterna klarar påföljande kurser. Dvs om läraren såg till att studenterna lärde sig det de behövde för framtiden, så fick hon dåliga omdömen på kursutvärderingar. Dessutom kunde man se att kursutvärderingar blir sämre om vädret är dåligt vid ifyllnadstillfället.

4. När Vattenfalls VD säger att staten (dvs Vattenfall) måste vara de som bygger nya reaktorer pga hur politikerna riggat marknaden, så sätter de gröna spinndoktorerna på SVT den fullständigt felaktiga rubriken Vattenfall: Vi är inte intresserade av ny kärnkraft. Detta är inte journalistiskt arbete värt namnet, utan ren ideologiproduktion. Istället kunde man gått vidare med följdfrågor och gjort en seriös artikel om hur elmarknaden och villkoren för kärnkraft är politiskt riggade.

5. Tyskland har ett nytt sätt att ge stöd till solceller: en sorts omvända auktioner. De som kräver lägst stöd får bygga, och det gäller storskaliga, fristående anläggningar. Första auktionen ledde till stöd på 9.17 eurocent/kWh, dvs 86 öre/kWh, under 20 år (plus att de får intäkten från försäljningen av elen). Det hör till saken att vinnarna inte behöver ha sina solcellsparker klara förrän om två år, så det här är marknadens bedömning om solcellskostnader en bit in i framtiden, i ett land med bättre förutsättningar än Sverige. Har jag nämnt att det är samhällsekonomiskt vansinne?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *