Helgläsning v37

1. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet skriver en viktig artikel om ”parallell” vetenskap. Hur framförallt olika, inte minst grönröda, makthavare styr forskning och dess genomslag i media för att skuffa undan riktig vetenskap till förmån för handplockade ”experter” mm. Hur enorma anslag förslösas på tämligen idiotisk forskning om exempelvis risker med GMO, och på att finansiera lobbying av organisationer som företräder ”gräsrotsintressen”. Det ger en del ytterligare bränsle till min bloggpostning om det grönakademiska komplexet.

2. Per Schlingmann, fd moderat chefsstrateg, och någon mer lyckas göra reklam för sin nya bok på DN Debatt. Debattartikeln är väldigt märklig på det viset att den radar upp en massa intressant statistik om hur kvinnorna alltmer dominerar näringslivet, det urbana livet, inkomstfördelningen, universiteten mm, men ändå helt saknar poäng. Den landar bara i något allmänt hållen fråga om hur Sverige ska leda utvecklingen mot matriarkatet (som om vi inte redan gjorde det). Kul att läsa för statistiken ändå.

3. UAE gör en Sverige, dvs bygger kärnkraft fort. De har startat ett bygge per år och har just gjutit första betongen för nummer tre. Nummer fyra kommer påbörjas nästa år. UAE har precis samma befolkningsmängd som Sverige, men lägre BNP per capita. De skrev kontrakt 2009 och startade byggen 2012, 2013 och nu 2014 och nästa 2015. Alla kommer vara klara till 2020. Det går om man vill, även om Sverige numera är ett stort nejdetkanviinte.

4. Skottland röstade tyvärr nej till självständighet. Här är en läsvärd principiell diskussion om nyttan med mindre stater. Det finns också levande forskning om saken, som visar att små länder tenderar att både vara rikare och mer jämlika.

5. För någon vecka sen presenterades årets IgNobel-vinnare.

6. Slutresultatet i valet. Min rekommendation Direktdemokraterna fick 1417 röster, aningen mer än det andra hyggliga alternativet, nämligen Klassiskt Liberala Partiet på 1210 röster.

7. Mellan 1978 och 2012, dvs under 34 år, påbörjades inga nya reaktorer i USA. Orsaken var att man först sökte licens att bygga verket och sen, när man byggt färdigt, var tvungen att söka licens för drift! Givetvis kan inget företag lägga dussintals miljarder på något som man kanske, kanske får börja utnyttja några år senare när byråkratins kvarnar eventuellt spottat ur sig ett ”ok”. I början av 2000-talet kom man på att det här kanske inte var så jäkla smart, och man införde möjligheten att få en kombinerad bygg- och driftlicens. Dessutom kan man nu licensiera reaktordesigner, så att varje reaktorbygge inte skulle behöva prövas för sig (förutom för plats-specifika detaljer).

Westinghouse fick design-licens för sin AP-1000 år 2006. För tio dagar sen lyckades GE-Hitachi komma igenom nålsögat med sin ESBWR. De hade certifiering för föregångaren också, men man får hoppas att den här designen har bättre lycka att attrahera investerarna. Nu pågår bara fyra byggen av AP1000 i USA, plus en återstart av ett urgammalt bygge av en äldre design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *