Solceller – don’t do it!

Att solceller är en samhällsekonomisk brakförlust är helt uppenbart. Att inse att det även är en privatekonomisk förlust är lite svårare, men jag ska illustrera. En bombsäker alternativ investering är att amortera sitt bolån. De senaste fem åren har Nordeas genomsnittliga tremånadersränta varit 3.2%, vilket blir 2.3% efter skatt. Hur står sig solceller gentemot denna blygsamma avkastning? Låt oss räkna.

Vattenfalls medium-paket kostar 71100 kr och producerar 3135 kWh/år. ROT-avdraget sänker kostnaden med 7290:-. Det finns också ett investeringsbidraget på 35%, men det räcker inte till alla och kan inte kombineras med ROT. Nettopriset blir alltså 63810:- med ROT-avdrag eller 46210:- med investeringsbidrag. Vattenfall köper i dagsläget ditt överskott för spotpriset + 1 kr. Låt oss säga att man sparar/tjänar 1.30 kr/kWh, dvs 4075:-/år första året, med en degradering på cirka 0.5% per år.

Om man sen antar att man inte behöver betala en enda krona för underhåll, reparationer eller annat för solcellerna utöver investeringen, så kommer kassaflödena se ut såhär:

solceller med ROT-avdragsolceller med investeringsbidrag

Man slår alltså bostadsamortering på 28 eller 17 år, beroende på bidragsform. I min värld är det så segt att det är liktydigt med förlust, särskilt med tanke på de avsevärda riskerna enligt nedan. (Jovisst, du kan säkert hitta lite billigare alternativ än Vattenfalls. Men då har du också handlat av någon som med stor sannolikhet inte finns om 9 år när du behöver driva ditt garantiärende.)

Till riskfaktorerna hör att:

  • Installationen havererar i något avseende efter de 10 år som Vattenfall har produktgaranti. Ett vanligt problem är trasiga inverterare, cirka 10,000:-.
  • Installationen visar sig producera något sämre pga sämre lutning eller riktning.
  • Du tvingas flytta innan du tjänat på det utan att försäljningspriset blir motsvarande högre.
  • Många fler än du installerar solceller och spotpriset på soliga dagar sjunker därför, så du tjänar mindre.
  • Din granne låter ett träd växa upp som skuggar lite. (En fånigt liten skugga ger stora effekter på produktionen.)
  • Staten sänker skatter eller överföringsavgifter på el så att du tjänar mindre.
  • Vattenfall slutar betala 1 kr/kWh för överskottsel.
  • Staten lägger skatt på egen produktion.
  • Du måste lägga om taket och (om)installationen fördyrar detta.
  • Du kanske inser att du behöver ta dit en expert som ser över installationen med några års mellanrum, för någon tusenlapp eller två per besök.

Det finns givetvis också möjliga uppsidor. Kanske lägger staten ner alla kärnreaktorer och elen blir svindyr, exempelvis. Kanske ger staten större bidrag retroaktivt. Men varför inte isåfall köpa solceller då, och inte nu?

Vidare skaffar du dig arbete och komplexitet i ditt hem. Förutom själva jobbet med att upphandla en installation så måste du regelbundet övervaka produktionen för att se att allt fungerar, driva garantiärenden om det inte fungerar och gnälla på Vattenfall om du inte får betalt. Du kan också känna att du måste sopa snö eller löv, tvätta fågelbajs mm.

Tycker du att det är en kul hobby att övervaka och rengöra solceller och ser det som en bonus att du tvingar alla oss andra att betala dyrt för din hobby, kör hårt! Har du för mycket pengar och vill visa upp det, kör hårt! Annars: Don’t do it!

9 tankar kring ”Solceller – don’t do it!

  1. Bra inlägg men det blogginlägg som behöver skrivas är vad som händer i ett best case scenario. En allt för vanlig åsikt idag är att det bara är en tidsfråga innan solceller blir lönsamt.

    Storskaliga solcellssystem kan idag kosta neråt 15 000 kr/kW (>2$/W). Amerikanska DOE har 1$/W som våt dröm. 1$/W eller 7000 kr/kW skulle i Sverige ge en återbetalningstid på 26-27 år med ett elpris på 30 öre/kWh (cf=10% är rimligt i Sverige). Till det tillkommer underhåll vilket gör kommersiell drift i Sverige helt orealistisk utan subventioner.

    För småskaliga system torde 7000 kr/kW vara mycket svårt att nå. Som du skriver kostar inverterare uppåt 10 000 kr men borde kunna gå ner i pris, installation+frakt torde minst röra sig om ca 16h vid en timkostnad på 350 kr/h. Även om priset på solcellerna går ner finns glaset, aluminiumramen etc fortfarande kvar.

    Problemet är att folk tror de räddar världen genom att sätta upp solceller. Sett från ett samhällsekonomisk perspektiv är det tokigheter och ju fortare vi inser detta desto bättre.

    1. En stor del av vinsten för privatpersoner är när du slipper köpa el. Då slipper du elpris, nätavgift, skatt & moms, och tjänar in långt över 30 öre/kWh.

      1. Var hittar du 30 öre? Jag pratar om 130 öre/kWh i besparing, och det räcker inte. Don’t do it!

  2. En vanlig missuppfattning är också att solceller = solvärme. Åtminstone i landets södraste delar får jag för mig att en sådan installation är lättare att räkna hem. Har du något exempel på det?
    Med vänlig hälsning,
    Staffan

    1. Jag har inte räknat på det, men mitt antagande är att solfångare är vettigt i södra halvan av Sverige om man inte har värmepump utan någon dyrare (eller meckig) uppvärmning som pellets, ved, direktel eller olja.

  3. Jag har installerat solceller.
    74m2 allt som allt 125.000kr.

    Om jag låtit samma pengar stå kvar på banken hade de gett mig 0% i avkastning.
    Med mina solceller gav de mig första året 16% i avkastning och jag räknar med mellan 10-16% i avkastning per år i minst 30 år.

    En förutsättning är att elbolagen köper överskottet med pengar de lägger på nästkommande räkningar. detta kan de göra till vi uppnår 10TWh produktion av solcellsel i Sverige eller kanske lite över vilket beräknas ske år 2040. Efter det kommer vi med all sannolikhet kunna lagra el lokalt eller i centrala lager.

    Solceller minskar i effektivitet varje år. Det skall vara under 0,5% men tester på exakt mina solceller visar på en försämring på 0,2%. Om avkastningen är 14.000kr första året är avkastningen 50 år senare 12.600kr. Men innan det kan det löna sig att byta för verkningsgraden ökar med nyare typer. Max verkningsgrad är 24% men man börjar så sakteliga att också göra el av värmen som uppstår. Det talas nu om ett tak på 34-35%.

    Idag är det alltså definitivt lönsamt med solceller och lönsamheten kommer att öka många år framöver.

    1. 125,000 kr, då antar jag att det är efter ROT och/eller investeringsstöd? Eller gjorde du jobbet själv?

      74 kvm, vad gav det i kWh? Gissar ca 12,000 kWh. På spotmarknaderna är värdet ca 4,000 kr. Om du får 16% avkastning, dvs 20,000 kr, så innebär det att du vältrar över kostnader på ca 16,000 kr/år på övriga samhället. Har du tur så kan du göra detta tillräckligt längre för att socialisera alla dina kostnader, men med tiden kommer samhället att sätta stopp för pengarullningen. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det en förlust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *