Kill one man and you’re a murderer …

”Kill one man, and you are a murderer. Kill millions of men, and you are a conqueror. Kill them all, and you are a god.” – Jean Rostand, Thoughts of a Biologist, 1938.

Jag har ett modernt alternativ som borde passa en biolog: Om du dödar en person så är du en mördare. Om du dödar hundratusentals så leder du antagligen ett grönt föregångsland.

brunkol i Tyskland

Jag är övertygad om att Merkel, Tysklands premiärminister, vet att tyskt kol dödar cirka 3,000 varje år, bara i Tyskland. Plus ökande sjukdomsfall och klimatrisker. Med tanke på att exempelvis Frankrike var klar med sin övergång till kärnkraft år 1990, och Tyskland i sina vildaste fantasier är klar med sin övergång till förnybart cirka 2050, så ligger Tyskland 60 år efter. En enkel multiplikation ger vid handen att detta kommer att ha dödat runt 180,000 människor, eller lite färre med tanke på att kolkraften (om man får tro planerna, vilket jag inte gör) kommer börja minska efter 2022 någongång när kärnkraften är helt nedlagd.

Merkel och andra tyska elitpolitiker rycker uppenbarligen på axlarna åt sådana dödstal. Vår egen Göran Persson (och energiminister Mona Sahlin) stängde Barsebäck, vilket kan beräknas ta livet av cirka 100 personer per år genom ökad kolkraft i Danmark, Polen och Tyskland. Någon borde forska i hur politisk kultur kan bli sådan, men jag antar att det vore lika svårt för en forskare som för oss andra att få raka, ärliga svar från politikerna.

4 tankar kring ”Kill one man and you’re a murderer …

  1. Jeppen,
    Har följt dina kommentarer på NyTeknik under lång tid. I mitt tycke alltid genomtänkta inlägg med bakomliggande goda analyser. Kul att man nu kan följa dig här på bloggen.
    Lysande och underhållande! Hoppas du orkar hålla på länge och får många läsare.

    Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *