Om mig

Jag har kommenterat andra bloggar i många, många år under pseudonymen ”jeppen”, men nu tänkte jag prova på att blogga själv. Det är säkert busenkelt att gräva fram mitt riktiga namn, men jag tänker fortsätta vara så anonym jag kan. Var vänlig respektera det.

Jag ska försöka bekämpa min naturliga tendens att skriva långa tl;dr-inlägg och istället skriva rappt och fokuserat på en sak i taget. Påminn mig om jag felar. Därmed hoppas jag kunna klämma ur mig iallafall två inlägg i veckan, trots jobb, familj och ideella engagemang.

Från mitt debut-inlägg: ”Det brukar sägas att politik är det möjligas konst. På den här bloggen hittar du resten! Det rationella men omöjliga, det anti-alarmistiskt skeptiska, det utopiskt liberala, det icke-gröna miljövänliga – helt enkelt en vänlig mattebaserad världsbild.”

Kommentera gärna mina inlägg, men var medveten om att full yttrandefrihet inte gäller på min blogg. De värdefullaste kommentarerna är de som verkligen motbevisar det jag skriver, så att jag måste justera min världsbild. Men skriver du bara ihärdigt korkat, ohyfsat, haveristiskt eller off-topic så blir du censurerad. Det handlar om signal-brus-förhållande. Ansträng dig lite för att hålla den hög.

/jeppen

26 tankar kring ”Om mig

  1. Bra blogg! Jag läser det mesta du skriver och har själv alltid haft egna åsikter men inget direkt forum att lägga fram dom i. Min flickvän tyckte att jag borde börja blogga men så hittade jag din och ja, du behandlar de ämnen jag själv tycker är intressant inkl en hel del jag inte ens funderat över (såklart).
    Något som jag tycker är hett (eftersom jag har barn i skolan) är vikten som läggs vid matematik.
    Efter en diskussion med min vän som är lärare (gymnasie) i MA och en artikel i svd (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/modernt-liv-kraver-inte-sa-mycket-matte_7926804.svd) för något år sedan så kunde jag inte annat än fascineras över hur Fredrik Reinfeldt idag i P1 underströk vikten av _mer_ matematik i skolan.
    Vore intressant att höra din åsikt. (Utan närmare efterforskning så måste ju matematik ge en hel del positiva bieffekter med tanke på fokuset?)
    Själv skulle jag se mer filosofi och EQ i skolan.
    Tack och keep it up! (Jag kör inte rss, bara en flik i browsern och då endast en blogg.)
    /Mange

    1. Trött som jag är så kan jag tillägga att min vän sågade sitt eget ämne (MA), fast han älskar det såklart. (Enl. honom själv är det bra för att handla på stormaknaden (utan scanner då) om jag ska summera samtalet) 🙂

    2. Tack! Jag har åsikter om matte och utbildning precis som om allt annat. 🙂 Jag lägger upp ämnet på listan, eftersom det är helt klart värt att blogga om! Utlovar något innan påskhelgen är slut.

  2. Full yttrandefrihet gäller visst på din blogg. Du begränsar ingens yttrandefrihet genom att refusera kommentarer. Refusion är inte censur.

  3. Hej jeppen,

    Är det du och jag som hade en kontakt på DI-bloggen för ngt år sedan?
    Om nu segling liksom Sydamerika låter bekant!

    //Christer

  4. Hej,

    Jag vill att du förklarar varför de olika energislagen har olika pris på börsen.
    Allt blandas och och man ser bara ett börspris. Hur räknas dina olika priser detta ut? Var kommer uppgiften ifrån?
    Annars mycket användbar info!
    M v h

    Henrik

    1. Hej Henrik! Din kommentar hamnade lite snett – jag tror du tänker på mitt inlägg:
      http://nejdetkanviinte.se/2015/04/18/alla-elektroner-ar-inte-lika-mycket-varda-2/

      Du har helt rätt i att vid varje tidpunkt finns det bara ett spotpris per område på Nordpool. Men kraftslagen producerar olika mycket vid olika tidpunkter och är olika bra på att utnyttja prisvariationer för att få ett högt genomsnittspris. Vattenkraften producerar mer när efterfrågan är stor och andra kraftslag producerar dåligt, och får därmed ett högre genomsnittligt pris. Kärnkraft producerar ganska jämnt och utnyttjar inte prisvariationer förutom att man förlägger bränslebyte och underhåll till sommaren, så gott man kan. Vindkraften har inga valmöjligheter alls och har så kraftiga variationer att den förstör sitt eget spotpris. (Bra vindproduktion medför lågt spotpris.)

      Matematiskt tar man varje timmes produktion per kraftslag och multiplicerar med samma timmes spotpris. Dessa produkter summeras över året för att ta reda på respektive kraftslags producerade värde över året. Dividerar man med respektive kraftslags årsproduktion får man ett genomsnittspris (värde) över året. Det här är uträkningar jag gjort själv i Excel genom att kombinera Svenska Kraftnäts produktionsstatistik med Nordpools spotprisstatistik. Statistiken finns allmänt tillgänglig på nätet så den som vill kontrollera mina resultat genom att göra samma beräkningar kan lätt göra det.

  5. Hej!

    Är det möjligt att komma i kontakt med dig, skulle vilja prata om ett eventuellt framtida blogginlägg!

    Du ser min mejl, hör av dig om du är intresserad!

    Mvh Jakob

  6. Tips på granskning: Energimyndighetens rapport till Energikommissionen om användning och tillförsel. Speciellt kostnadsuppskattningarna och hur man valt siffror från Elforsk är intressant. Kärnkraft med styrmedel, räntespann och second opinion jämfört med hur man valt att visa andra kraftslag. Vem har skrivit rapporten?

      1. Termisk solkraft har hittills inte visat sig så lyckad ekonomiskt och jag håller mig inte särskilt uppdaterad på det området. Jag följer däremot utvecklingen för solföljande installationer med solceller, vilket ger en mycket planare effektkurva under dagen, till priset av kostsamma rörliga delar och underhåll av dessa. Alternativen är väl att helt enkelt installera fasta solceller i olika vinklar och mot olika väderstreck och ta förlusterna i kapacitetsfaktor, alternativt att köra med batterier. Hur man än gör blir det fördyringar, men utan är det svårt att få solceller att stå för någon större andel av elproduktionen.

  7. http://second-opinion.se/energioverenskommelsen-kan-leda-till-lagpristrask-pa-el/

    ”Han tror dock inte på att bygga nya kablar till Tyskland.
    – Men får inte högre priser genom att koppla två lågprisområden till varandra. Däremot kanske en ny kabel till Storbritannien kunde vara rätt.”

    Intressant artikel, visar hur snävt företagsekonomiskt energibranschen resonerar.
    Och förbluffande oblygt dessutom.
    Det känns väldigt länge sedan som dessa företag var samhällsägda med målet att leverera säker och kostnadseffektiv energi till det svenska näringslivet och svenska konsumenter.

    1. Tack, strålande artikel! Lågpristräsket, synkproblem med norrmännen mm gör mig förhoppningsfull att elcertifikatsystemet faktiskt inte kommer att utökas på det sätt som aviserats. Men jag har överskattat politiker och politiken förr.

  8. Det finns bara en korrekt världsbild. Den är inte gosig men den håller i alla väder.
    Vi homo sapiens är i det närmaste identiska (över hela världen och i alla tider) Vi är inget annat än det värsta odjuret, skadedjuret, rovdjuret som nånsin funnits. Vi tar för oss allt vad vi kan av varann och vår planet. Snart är vår era över om vi inte vaknar till och vågar se oss själva

  9. Hej och tack för en bra blogg!

    Har Du förresten sett David MacKays bok ”Sustainable Energy”?
    https://www.withouthotair.com/download.html

    Ett anförande på TED finns här:
    https://www.ted.com/talks/david_mackay_a_reality_check_on_renewables

    Economist lovordade hans bok. Egentligen var MacKay en stor stjärna i informationsteori, och hans intresse för miljö var ett sidospår.
    https://en.wikipedia.org/wiki/David_J._C._MacKay

    Jag har inte sett några spår i den svenska debatten av hans opus, vilket är synd.

    Allt gott!
    Bertil Rolf

    1. Tack för vänliga ord. Jag har sett, men tack ändå för länkningarna, de rekommenderas varmt till alla läsare av bloggen!

  10. Finns det någon möjlighet att man skulle kunna följa din blogg på Facebook?
    mvh
    PS. Tack för din sakliga sågning av professorn i Humanekologi vid Lunds universitet

    1. Hej! Kul att du uppskattade det. Just nu finns inte bloggen på facebook, men jag ska fundera på det och återkommer om jag fixar något. Jag har rent allmänt varit väldigt dålig på att marknadsföra mig.

    1. Tack för input! Jag har funderat på att skriva en analys men det har inte blivit av förrän nu när du tryckte på.

  11. Jeppen!
    Du har använt en av mina bilder från Milkas konferens 17 okt 2009, tag genast bort dom
    Jan

    1. Hej Jan! Tack för att du läser min blogg, hoppas du lär dig mycket. Jag förstår absolut behovet av att sudda i Milkas historia, men jag vet tyvärr inte vilken bild du avser. Det hade hjälpt om du kommenterat ett inlägg med bilden i istället för att kommentera min om-mig-sida. Om du pekar ut bilden och ger mig något belägg för att du har upphovsrätten så ska jag självklart ersätta bilden med en bild med förklarande text och en ursäkt.

  12. Hej
    Har precis nu funnit din blog. Du har lockat in mig med dina grafer. Tyvärr så tycker jag att det är svårt att få ut något av bloggen.
    Har du funderat på att göra dina artiklar mer lättillgängliga, lättare att hitta?
    Jag har en hemsida (humanvoices.site) med blogg. Jag har (hitintills) koncentrerat mig på hur hemsidan ska fungera och hur man använder WordPress. Detta mer än vad texterna i sig själv innehåller.
    Kanske kan vi skapa ett samarbeta? Titta gärna på hemsidan. Registrera dig där (mycket är dolt för oregistrerade) och se om det är något som kan vara till nytta för dig.
    Mvh Jan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *