Hur man räknar ut värdefaktor

Det här inlägget är tänkt som en kurs i hur man gör sådana här uträkningar själv, med allt från hur man hämtar data till hur man genomför uträkningarna i Excel.

Olika kraftslag har olika genomsnittligt värde på spotmarknaden. Vattenkraften väljer att producera mest när elpriset är högt, kärnkraften producerar relativt jämnt, medan vindkraften förstör sitt eget spotpris när det blåser bra.

Man kan därför räkna ut en värdefaktor per kraftslag, lämpligen uttryckt i procent. Hittills i år är kärnkraftens värdefaktor 97%, vindkraftens 78%, solkraftens 60%, vattenkraftens 114% och övrigt 128%. (Övrigt är framförallt biomassa.) Så här ser det ut i en graf, i öre/kWh istället för som procent:

Man räknar ut det genom att timvis multiplicera produktionen och den timmens spotpris. Varje timme får man då ett värde. Sen summerar man värdet för alla årets timmar per kraftslag och totalt. Sen dividerar man värdet per kraftslag med antalet kWh producerat per kraftslag för att få ett genomsnittligt värde.

Börja med att gå till energy-charts.info. Här kan man ladda ner data över valt år, land, mm. Jag har valt Sverige, engelskt språk, år som ”Interval”. Sen har jag klickat i alla relevanta kraftslag i grafen, plus ”Day ahead auction, SE3” för att få de mest representativa spotpriserna i Sverige. (SE3 är största elnätsområdet och har ett prisläge lite mittemellan SE4 och SE1-2.) Sen väljer man ”export” i menyn till höger, väljer xlsx-format för Excel och sen klickar man på nedladdningsknappen. Öppna filen i Excel och det ser ut något sånt här:

Här har vi bekvämt timvis produktionsdata och längst till höger spotpriset i EUR/MWh. Så nu är det bara att räkna! Vi lägger för bekvämlighetens skull till en kolumn mellan G och H med en produktionssumma för alla kraftslag, såhär:

Sen fyller vi den kolumnen neråt hela vägen (markera H4 och neråt och tryck Ctrl-D).

Nästa steg är att beräkna årsproduktionen per kraftslag. Det gör vi längst ner:

Om resultatet ser ut som brädgårdar (#####) så kan det vara så att talet blivit så stort att det inte ryms. Sätt celltypen till ”tal” utan decimaler, och kanske öka kolumnbredden för att fixa det. Fyll till höger (Ctrl-R) så att du får summor för alla kraftslag. Ta inte med den högersta kolumnen med spotpriser.

Nästa steg är att räkna ut periodens totala värde per kraftslag. Vi använder funktionen ”produktsumma” för att multiplicera varje timmes produktion med spotpriset och sen summera alltihop, såhär:

Notera hur jag låser priskolumnen till ”i” med dollartecknen i formeln. På så vis går det att fylla högerut. Gör det!

Nästa steg är att räkna ut snittvärde (EUR/MWh). Här dividerar vi bara värdet med årsproduktionen:

Fyll åt höger igen. Nu har vi snittvärdet per kraftslag och för all produktion. Värdefaktorn är nu sista steget:

Återigen notera dollartecknet för att låsa jämförelsen till snittpriset för all kraft. Välj procent för celltypen och fyll åt höger. Slutresultatet ser ut såhär:

Sådär, hoppas det var begripligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *