En graf bloggen strävat efter att uppdatera årligen är den som gäller pionjärländer inom sol, vind och kärnkraft. Nu har BP flyttat ansvaret för sin årliga rapport till Energy Institute, men datakvaliteten och utgivningstakten är samma.
Årets graf ser ut såhär:
Som synes så har pionjärländer inom sol tagit sig upp till 20% och har inte nått någon synbar platå än. Det finns några länder strax därefter på cirka 17%: Grekland, Nederländerna och Spanien. Kina och USA är på 5-6% sol.
Pionjärländer inom vind har tagit sig rätt högt, 27%-58% vindproduktion. Irland och Portugal har förstås ovanligt bra vindlägen vid Atlantkusten. UK och Tyskland har idag ungefär lika hög vindandel som Portugal (27-29%), så jag hade lika gärna kunnat ta med dem. Vindandelen hos pionjärländer har en tendens att plana ut.
Pionjärländer inom kärnkraft har tappat lite kärnkraftsandelar, men deras snabba utbyggnadshastigheter under pionjärperioderna är fortfarande oöverträffad.
Sverige hade 1.9% sol 2023, Norge 0.3% och Island 0.0%. Island hade även 0.0% vind och är därmed unik bland rapportens namngivna länder med 0.0% vind, sol och kärnkraft.
Ledaren bland namngivna länder i sammanlagd sol+vind är Danmark på 68%, men landet är starkt beroende av grannar för balans. Tyskland, Grekland, Irland, Spanien, Portugal och Nederländerna ligger alla på ca 40%. Världen som helhet på drygt 13%. Forna Sovjet, de s.k. CIS-länderna, är den region som ligger lägst på 1.0% sol+vind. Afrika har ca 2% sol och 3% vind. Mellanöstern 2.5% sol och 0.3% vind. Europa leder regionerna starkt med 24% sammanlagt.