USAs presidentval 2024

Västerländska demokratier är i kris och det är oklart om de kommer överleva som sådana. Presidentvalet i USA är ett exempel, där en djupt olämplig kandidat som genomförde ett kuppförsök efter valet 2020 kulminerande med stormningen av USAs kongressbyggnad i januari året därpå. De flesta i Sverige och mer än hälften av invånarna i USA tycks omedvetna om att det var ett kuppförsök, vilket i sig är spektakulärt. De informationskällor vi nyttjar räcker alltså inte till för att skapa grundläggande förståelse för våra viktigaste samtidshändelser.

Meningen med stormningen var inte att direkt ta över makten med våld, utan meningen var att förhindra certifieringen av valet på den dag då valet måste certifieras enligt lag. Trump-administrationen ansåg att det fanns stora legala möjligheter, om valet inte certifierades den dagen, att kullkasta valresultatet genom att exvis delstater väljer andra (republikanska) elektorer baserat på påståenden om valfusk.

Nu har Trump goda chanser att vinna valet 5 oktober i år istället. Det verkar som att ca 25% av USAs befolkning är kultmedlemmar som tror att Trump är frälsaren, ungefär. Sen finns det ytterligare ca 25%+ som söker skäl att rösta på honom trots att de ser att han är helt olämplig på posten.

Om man letar efter rationaliseringar så finner man förstås, och jag ser i sociala medier att två har utkristalliserats. Det första skälet är att ”rösta med huvudet och inte med känslor”, samt att rösta på ”policies och inte personlighet”. De anser att Trumps påståenden om att han ska lösa immigrationskrisen, Ukrainakriget, budgetunderskottet, wokeism mm dag ett utgör ”policies”, och att detta är så viktigt och bra att det ursäktar att han uttrycker sig ofint. Det här baseras på en moralisk grundproblematik, att folk lurar sig själva att tro att Trumps självsäkerhet är styrka, och tillåter sig att ha överseende med helt oacceptabelt beteende. I denna mix ingår förstås svårigheten för många att se en kvinna som seriöst presidentmaterial.

Det andra skälet är att de lägger skulden på inflationen på Biden/Harris-administrationen, och drömmer sig tillbaka till tiden under Trump då priserna var lägre. De är omedvetna om att inflationsspiken var global, ett resultat av överhettning efter pandemin samt av Ukraina-kriget, och att den amerikanska presidenten alltså inte kunde göra något särskilt åt den. De verkar också drömma om att priserna ska falla tillbaka, omedvetna om att lönerna ökat så mycket att det är i princip omöjligt. Det här är en brist i utbildning och, återigen, vilka informationskällor folk använder.

Om Trump vinner så uppstår förstås stora geopolitiska risker, samt risker för amerikansk demokrati. Trump kommer göra vad han kan för att ersätta karriärbyråkrater med lojalister, och sen är frågan om han försöker lämna över till exvis en av sina söner i ett ofritt val 2028. Det kan absolut vara så att amerikanska institutioner håller för ytterligare en mandatperiod, men det är långt ifrån säkert. När Venezuela valde en kuppmakare till president så höll inte deras demokrati för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *